Vjesnik: 07. 11. 2001.

Volej dirigenta Račana

SANJA KAPETANIĆ

Može li Račan pretvoriti raštimani limeni orkestar koalicijske vlasti u instituciju ranga Bečke filharmonije? Teško je u to povjerovati. Do sada je, naime, petorka funkcionirala uglavnom kao skupina amaterskih svirača koji stalno protestiraju zato što moraju svirati po zadanim notama, umjesto da komponiraju ili dirigiraju. Stoga ne treba mnogo očekivati ni od ozbiljnog razgovora čelnika petorke koji je Račan najavio u ponedjeljak.

Jesu li sve stranke petorke spremne podmetnuti leđa i omogućiti Vladi da u drugom dijelu mandata djeluje složno? Ne sumnjamo da će na pitanje koje im je Račan javno postavio svi tvrditi kako im ništa drugo nikada ni nije bilo na pameti. Samo su se ponekad, valjda, malo previše zaigrali.

Što bi se pak dogodilo ako odgovore da se imaju namjeru ponašati po starom? Koalicija bi se raspala, a Hrvatska bi se morala pripremati za izvanredne izbore. A to je igra u koju se nitko od njih, pa ni Račan, još ne želi upustiti.

No, političar njegova iskustva jednostavno nije mogao propustiti priliku za volej koji su mu servirali svadljivi partneri. Poruka njegova istupa glasi, otprilike, ovako: eto, dragi birači, vidite i sami, dok ja ugovaram i potpisujem sudbonosne sporazume s Europom, oni se deru kao svadljive piljarice. Poručio je tom prilikom i naciji i koalicijskim partnerima da bi on znao kako s njima brzo i efikasno izaći na kraj, kada bi Hrvatska imala tzv. kancelarski princip vladanja. Ali on ga, eto, kao veliki demokrat - ne želi.

Ovaj majstorski ubilježeni politički poen Račana ipak ne amnestira od odgovornosti za neefikasnost Vlade. Kao čelnik najjače koalicijske stranke i predsjednik Vlade, on je najodgovorniji za njeno funkcioniranje. Njegov je posao učiniti od Vlade savršeno ugođen orkestar. Zbog toga su ga građani izabrali i za taj ga posao plaćaju. Sve su ostalo pikanterije.

Račan će morati odlučnije krenuti u zauzdavanje partnera ako želi biti više od velikog kombinatora, ako želi biti političar koji je život u svojoj zemlji učinio boljim. Pri tome mu sposobnost čekanja neće biti od velike pomoći.

Doduše, najveća kazna koju koalicijske primadone mogu doživjeti na sljedećim izborima jest selidba u dobro plaćene saborske klupe. Račun koji će platiti Hrvatska bit će mnogo bolniji i veći.