Slobodna Dalmacija: 08. 11. 2001.

ODVJETNIK TOMISLAV JONJIĆ, BRANITELJ OPTUŽENOG PRIPADNIKA VOJNE POLICIJE HVO-a:

PAŠKO LJUBIČIĆ MOGAO BI SE HAAGU PREDATI POČETKOM IDUĆEG TJEDNA

Odvjetnik Jonjić je dodao kako mu je tu informaciju potvrdila i optuženikova supruga, te konstatirao: Paško Ljubičić 1992. uopće nije bio u srednjoj Bosni

Piše: I. DOŠEN

ZAGREB — Branitelj Paška Ljubičića odvjetnik Tomislav Jonjić kazao nam je kako bi se njegov branjenik Haaškom sudu mogao predati početkom idućeg tjedna. Dodao je kako mu je tu informaciju potvrdila i Ljubičićeva supruga. Navedeni optuženik bi, dakle, svoj rođendan (15. studenog) mogao "proslaviti" u Haagu.

Osvrćući se na optužnicu koja njegova klijenta tereti za ratne zločine, Jonjić je kazao kako se ona odnosi na razdoblje od lipnja 1992. do srpnja 1993., a da je dobar dio tog vremena Ljubičić bio u Mostaru na obučavanju novih pripadnika Vojne policije.

— On 1992. uopće nije bio u srednjoj Bosni — naveo je Jonjić.

Naznačio je i kako je tadašnji pukovnik Tihomir Blaškić par dana prije događaja u Ahmićima dopustio da se u tome mjestu smjeste neki pripadnici 7. muslimanske brdske brigade koju je nazvao mudžahedinskom, a da je Vojna policija osiguravala njihov dolazak.— U Ahmićima je djelovala i Teritorijalna obrana, a teško da su u to ratno vrijeme vojno sposobni muškarci bili samo civili — naveo je Ljubičićev branitelj. Nastavio je kako su se, nakon borbi, muslimanske postrojbe iz Ahmića povukle na obližnje strateško brdo Šljivčica, odakle su pucale po spomenutome mjestu, te kako to brdo postrojbe HVO-a nikada nisu zauzele.

Zatim je pojasnio kako je, zbog neravnomjernog omjera Hrvata i Muslimana — koji je bio 1:8, a negdje i 1:10, 4. bojna Vojne policije, kojom je zapovijedao njegov klijent, pored uobičajenih zadaća bila uključena u ratne operacije. Dodao je:

— Ljubičić se zbog toga protivio pukovniku Blaškiću, zatraživši da njegova postrojba obavlja svoje redovite poslove, a ne borbene. On je bio časnik srednjeg ranga koji je samo izvršavao zapovijedi nadređenih osoba, pa tako i tijekom borbi za Ahmiće.

Jonjić je još napomenuo kako se sada, kada je optužnica postala dostupna javnosti, njegov branjenik više neće morati braniti od neistina koje su bile plasirane u medijima — kao što je, među ostalim, to da je tromjesečnu bebu nabio na bajunet, zatim da je prisustvovao sastanku u kući Darija Kordića u Busovači, na kojemu je naložen pokolj u Ahmićima.

— Toga sastanka nije ni bilo — napomenuo je Ljubičićev odvjetnik.

Za komentar njegova navoda kako je Tihomir Blaškić svojedobno dopustio ulazak u spomenuto mjesto muslimanske postrojbe, zamolili smo Blaškićeva branitelja — odvjetnika Antu Nobila, koji je decidirano ustvrdio kako to nije točno. Naznačio je, zatim, kako se ne želi preko medija prepucavati s kolegom niti štetiti obrani Ljubičića. U vezi navedenog pitanja je dodao kako su postojale i priče da su zločin u Ahmićima organizirali Britanci. Nastavio je:

— U navedenomu mjestu nije bilo postrojbi sa strane, nego samo onih koje su bile sastavljene od lokalnog stanovništva. Tamošnji vojno sposobni muškarci su bili mobilizirani u 325. brdsku brigadu, a nasuprot njih su Hrvati bili mobilizirani u Vitešku brigadu. Brigade su, dakle, bile sastavljene od vojnika iz nekoliko mjesta s toga područja.

Nobilo je naglasio i kako je već spomenuta 7. muslimanska brdska brigada bila stacionirana u Zenici, a djelovala je pri 3. korpusu Armije BiH (neki su isticali kako je bila pod direktnim zapovijedanjem Alije Izetbegovića, op.a.).