Vjesnik: 09. 11. 2001.

Nesloga vodi u prijevremene izbore i nova politička razvrstavanja

Trconić: HSS ne pristaje na tavorenje u koaliciji koja ništa ne mijenja, koja ne vuče naprijed / Pusić: Lojalnost svih i uvijek, a ne samo kad to treba nekim strankama / Radoš: Nestabilnost koja bi se u Hrvatskoj dogodila zbog prijevremenih izbora ili stvaranjem novih koalicija ugrozila bi stabilan demokratski razvoj zemlje i HSLS u tome ne treba sudjelovati / Kramarić: Mi smo lojalni, a jeste li vi? Eto, s time će LS pred Račana

ZAGREB, 8. studenoga – Premijer i čelnik SDP-a Ivica Račan bio je u ponedjeljak nedvosmislen, najavljujući koalicijskim partnerima za kraj tjedna svojevrsno »biti ili ne biti«. To znači, poručio je, da se lideri ostalih četiriju vladajućih stranaka trebaju izjasniti - jesu li spremni podmetnuti leđa i složno broditi do kraja mandata ili će se i dalje svađati i iscrpljivati raspravama o nevažnim temama, čime sami izvlače tepih ispod nogu koaliciji. A time, praktički, kao da najavljuju prijevremene izbore te nova politička i interesna razvrstavanja.

Pa, čime će lideri četvorke pred Račana u petak? Kako će uvjeriti »prvoga među jednakima« da su lojalni koaliciji i Vladi? Hoće li ga uopće, svaki od njih pojedinačno, pokušati u to uvjeriti ili im se čini da upravo zahtjevi jednoga za lojalnošću ostalih poništavaju partnerstvo? Iako su u prvi mah partneri glasno zapljeskali Račanovoj odlučnosti - iznimka je Zlatko Kramarić, kojem je sve to »pomalo čudno« - u kasnijim su izjavama neki od njih tu podršku malo »modificirali«. A neki su Račanovu strelicu opomene uperenu u njih okrenuli prema SDP-u, poručujući da se lojalnost mora tražiti od svih i uvijek, a ne samo kad to nekima odgovara.

Luka Trconić, potpredsjednik HSS-a, stranke koja je prošlih dana dodatno uznemirila duhove zahtjevom za radikalnom rekonstrukcijom Vlade - što je Račan decidirano odbio! - kaže Vjesniku da je krajnje vrijeme za ozbiljnu političku analizu rada petorke: »Međusobne trzavice i unutarnje oporbenjaštvo treba svesti na najmanju mjeru. Moramo ponuditi mini-interventni program, do kojeg će se doći konsenzusom, a njegova će realizacija pokazati imamo li snage za odlučan iskorak u rješavanju bitnih problema«. HSS ne pristaje na »tavorenje u koaliciji koja ništa ne mijenja, koja ne vuče naprijed«, poručuje Trconić, koji deplasiranim smatra traženje lojalnosti od HSS-a. Jer, dodaje, ako je itko dosad bio lojalan, to je bio HSS, koji je svojim ponašanjem dokazao da je privržen koaliciji. »Zato je nepotrebno rezonirati na način - tko je lojalan, a tko nije«, zaključuje Trconić.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić prva je, i to glasnim »hura«, komentirala najavu redizajna odnosa u vladajućoj ekipi. Ali, ona je i znakovito uzvratila Račanu najavom onoga što će HNS tražiti - »lojalnost svih i uvijek, a ne samo kad to treba nekim strankama«. A tu je i njeno još znakovitije upozorenje, prije svega SDP-u i HSS-u: »Ako se ponovi haranga na HNS, kao u slučaju Čačić, nemamo više što tražiti u petorci«. Kad se tome pridruži i ono što je prije dva dana rekao drugi čovjek HNS-a Radimir Čačić - a samouvjereno je izjavio da je HNS danas »apsolutno ključna stranka koalicije, bez koje Vlade lijevog centra niti ima niti će je biti« - jasno je da Račanu u petak neće biti nimalo lako.

Možda će mu najlakše biti s v.d. predsjednika HSLS-a Jozom Radošem koji se, otkad je privremeno na čelu druge stranke po jačini u koaliciji, pokazao izrazito lojalnim, prije svega Račanu. Tako će Radoš podržati premijera u odbacivanju HSS-ova zahtjeva za radikalnu rekonstrukciju, ocjenjujući ga »nepotrebnim i štetnim« u pola mandata Vlade. »HSLS svoju afirmaciju i jačanje pozicije treba tražiti u Vladi. Nestabilnost koja bi se u Hrvatskoj dogodila zbog prijevremenih izbora ili stvaranjem novih koalicija ugrozila bi stabilan demokratski razvoj zemlje i HSLS u tome ne treba sudjelovati«, kristalno će jasno Radoš.

»Mi smo lojalni, a jeste li vi? Eto, s time će Liberalna stranka pred Račana«, kaže Vjesniku njezin predsjednik Zlatko Kramarić. Znači li to da će LS vratiti lopticu i tražiti lojalnost od SDP-a? »Tražit ćemo to od SDP-a. Ne protivim se češljanju odnosa u petorci, ali onda sve stvari treba do kraja razjasniti, a ne da to vrijedi samo za neke partnere«, odgovara Kramarić. Očekuje li da će sve stranke podmetnuti leđa, kao što traži Račan, te ostati zajedno još dvije godine?

»LS ima nešto komotniju poziciju, jer s jednim ministrom i četiri zastupnika i nismo, na žalost, neki relevantan faktor. Mislim da će se učiniti sve da koalicija opstane što je moguće dulje«, odgovara Kramarić. On je vrlo kritičan kad ocjenjuje učinke vlasti, pa zamjera partnerima, »i to onima najutjecajnijima«, prije svega nesamokritičnost. »Sad se vidi da je i ovoj vlasti samo bilo važno pobijediti, a da nije imala program po kojem bi radila nakon pobjede. I zato sad imamo to što imamo! Ne možemo više pred narod s izlikama da nismo znali što nas čeka. HDZ se izvlačio na hipoteku komunizma, mi se izvlačimo na hipoteku HDZ-a. Umjesto teatra promjena, imamo teatar dvorskih intriga. Ja u tome ne želim sudjelovati. I nisam kritičar Vlade kad to govorim, već samo pokušavam sačuvati identitet LS-a i pokazati da nismo svi isti«, zaključuje Kramarić.

Ivka Bačić