Slobodna Dalmacija: 09. 11. 2001.

UZ NAJAVU NASTAVKA SUDSKOG PROCESA GOSPIĆKOJ SKUPINI

Orešković nije sposoban za suđenje?

Jedan od branitelja obitelji žrtava odvjetnik Ljubiša Drageljević nije želio govoriti o spekulacijama da Oreškoviću odgovara otezanje postupka do te mjere da se na kraju ipak suđenje "preseli" u Haag

Piše: I. CELEVSKA

RIJEKA — "Tihomir Orešković u ovom trenutku nije sposoban za nastavak suđenja i on je o tome i obavijestio sutkinju nakon što je obaviješten da će suđenje nastaviti 26. studenoga", prokomentirao je informaciju o nastavku suđenja gospićkoj skupini, optuženoj za ratni zločin, Oreškovićev branitelj Željko Olujić. Pojasnio je da još nema službenih informacija o tome je li završeno vještačenje zdravstvenog stanja odnosno sposobnosti prvooptuženoga za praćenje glavne rasprave i dodao da je po nalogu sutkinje on vraćen u riječki zatvor iz zagrebačke bolnice za osobe lišene slobode, ali da se i dalje loše osjeća. Štoviše, i ovih je dana već bio jednom u Zagrebu, a i dalje će morati ići na pretrage, pa je prilično izvjesno da se svakodnevni ritam održavanja ročišta od 26. studenoga do 21. prosinca neće moći poštivati, ocijenio je Olujić.

Ako je, dakle, suditi prema dosadašnjem iskustvu i tijeku rasprave koja formalno ni pet mjeseci nakon podizanja optužnice nije počela, jer optužnica još nije ni pročitana, vrlo je moguće da ni ovaj put suđenje ne krene rutinskim tijekom. Jedan od branitelja obitelji žrtava odvjetnik Ljubiša Drageljević nije želio govoriti o spekulacijama da Oreškoviću odgovara otezanje postupka do te mjere da se na kraju ipak suđenje "preseli" u Haag, gdje bi on, s obzirom na to da je formalno bio na administrativnoj funkciji 1991. godine u Gospiću, bolje prošao. Drageljević je tek rekao da je u ovom trenutku postupak u rukama liječnika sudskih vještaka te da, ako oni drže da je Orešković spreman i sposoban pratiti suđenje, onda to tako treba i prihvatiti. "Sud treba pustiti da radi svoj posao", rekao je Drageljević, a na pitanje kako komentira odluku suda da ne prihvati zahtjev za izuzećem branitelja Bosiljka Mišetića, Željka Olujića i Ivana Kerna, ustvrdio je da će to ipak jednom opet doći na red. Naime, na samom početku prvog ročišta svi su odvjetnici obitelji žrtava zatražili izuzeća Mišetića zato jer je u vrijeme dok su se odvijali događaji u Gospiću on bio ministar pravosuđa, Olujića jer je bio republički javni tužitelj, te Kerna koji je bio njegov zamjenik pa su s obzirom na te funkcije znali za događaje, o čemu ih je obavijestio još u to vrijeme i odvjetnik Slobodan Budak. Na odluku suda odvjetnici nisu imali pravo žalbe, ali po Drageljevićevu mišljenju, taj dio priče još nije završen i kad-tad će ponovno postati aktualan.

Ni o mogućnosti razdvajanja postupka Drageljević nije htio govoriti, ogradivši se tvrdnjom da su takvi pothvati uglavnom neizvjesni. Vjerojatno odvjetnici razmišljaju i o toj mogućnosti, dakle, da se postupak za nekog ili neke optuženike vodi odvojeno, ali za sada nema takvih najava, čak je Olujić izričito, za sada, odbacio takvu mogućnost.