Vjesnik: 09. 11. 2001.

Jurić pozvao sindikate u »pokret otpora protiv smanjivanja prava hrvatskih radnika«

Prosvjednici izviždali Račana, Linića i Vidovića / Ne trebate se nas bojati, s nama još možete razgovarati, poručio je čelnik Sindikata energetike, kemije i nemetala Ivan Tomac/ Reforme se ne mogu lomiti samo preko leđa radnika, umirovljenika, nezaposlenih i drugih socijalnih grupacija, istaknuo čelnik SSSH

ZAGREB, 8. studenoga - Tristotinjak povjerenika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske u četvrtak je prosvjedovalo na Markovu trgu protiv Vladine politike. Vlast se od demonstranata ogradila visokim željeznim ogradama prema zgradi Vlade i Sabora, koje su čuvale interventne jedinice MUP-a, pa je prosvjed održan ispred crkve Svetog Marka, odakle je dobavljena i struja za ozvučenje.

»Bando crvena!«, »Doli Vlada!«, »Prevarili ste nas!«, »Za to što radite, niste dobili mandat!«, vikali su sindikalisti nakon Račanovih, Linićevih i Vidovićevih riječi, puštanih putem razglasa. Račan je najjači zvižduk zaslužio za obećanje kako »ne može nitko raditi, a da ne prima plaću«, te da će »Vlada štititi radnike koji ostaju bez posla, ali ne i tajkune i loše vlasnike«.

»Laži, laži, laži me, ti to činiš najbolje«, »Črni mrak», »Smrdljivi grad«, »Lupi petama...« i druge pjesme vješto su scenski ubacivane iza Račanovih govora. »Ogradili ste nas kao majmune, ali doći će vrijeme kad ćemo mi gledati u kavezu neke druge kojima je tu mjesto. Ne trebate se nas bojati, s nama još možete razgovarati«, poručio je sa sklepane govornice čelnik Sindikata energetike, kemije i nemetala Ivan Tomac.

»Ova se vlast bavi perifernim političkim temama dok radništvo polako, ali sigurno izumire, a djeca nam bježe van glavom bez obzira. Prosvjed je zadnja opomena vlasti da mora uvažavati sindikate, a ako nas ne čuje danas, čut će nas uskoro u većem broju«, zaprijetio je Tomac.

Predsjednik SSSH Davor Jurić pozvao je sve sindikate u zajednički pokret protiv smanjivanja prava hrvatskih radnika. »Moramo stvoriti front radničkog otpora protiv neodgovorne politike Vlade, Sabora i poslodavaca, koji tvrde da su prava radnika previsoka i ruše dostojanstvo rada«, rekao je.

Prosvjedujemo, nastavio je Jurić, protiv neprihvatljivog odnosa Vlade i poslodavaca prema kolektivnom pregovaranju, protiv smanjivanja radničkih prava u Zakonu o radu, protiv modela socijalne i zdravstvene reforme te zbog niza neispunjenih obveza vladajuće koalicije iz predizbornog Ugovora za pravednu Hrvatsku, potpisanim sa SSSH-om.

S prosvjeda je u ime 350.000 članova SSSH upućeno osam zahtjeva Vladi, Saboru i HUP-u. Sindikalisti zahtijevaju redovitu isplatu plaća, osnivanje fonda zajamčenih plaća, smanjivanje poreza, utvrđivanje najniže plaće, efikasnije pravosuđe i borbu protiv rada na crno, te konsenzus socijalnih partnera o razvoju države.

»Mi ovim prosvjedom ne politiziramo. To čine Vlada, Sabor i političke stranke, umjesto da se bave gospodarskim i socijalnim temama. Reforme se ne mogu lomiti samo preko leđa radnika, umirovljenika, nezaposlenih i drugih socijalnih grupacija, već se moraju ravnomjerno rasporediti«, rekao je Jurić. Založio se za sankcioniranje kriminala dijela tajkuna, a mladima poručio da ne odlaze iz zemlje već da »gaze one koji su nesposobni, ali podobni, kako bi zauzeli njihova mjesta«.

»Probleme treba rješavati dogovorno i mi zahtijevamo socijalni dijalog i partnerstvo s Vladom, no ako nas ne žele slušati, vikat ćemo. A kad SSSH krene, onda to nešto i znači.

Nećemo prihvatiti zakone donesene iznenada i "šakom u oko". Žestoko ćemo se boriti za jedini radnički ustav - kolektivne ugovore, koje Vlada otkazuje«, kazao je Jurić.

Pozdravio je predstavnike Hrvatske udruge sindikata, Matice sindikata javnih službi te sindikate pošte i grafičara, koji su solidarno podržali prosvjed. Prosvjed je protekao bez izgreda, osim što su sindikalni redari odveli u stranu Anu Lučić koja je dijelila letke Nove hrvatske desnice.

»Iza svake od zastava tisuće je radnika, a mi smo tu da učinimo prvi korak u borbi za njihova prava. Sljedeći put, možda već 15. studenoga, umjesto zastava dovest ćemo tisuće radnika«, zaprijetio je na kraju Jurić. Prosvjed je nakon sat i pol završen uz tri glasna »ua« - jedan za Vladu, jedan za Sabor i jedan za HUP. Za vrijeme prosvjeda u Banskim dvorima nije se pomaknula ni zavjesa, a iz Sabora su provirile tek dvije glave.

Ljubinka Marković