Slobodna Dalmacija: 10. 11. 2001.

NAKON GRANIĆEVE OBJAVE DA JE HAAŠKI OSUMNJIČENIK NAPUSTIO HRVATSKU

Petorka podijeljena oko pitanja - tko je kriv za bijeg Gotovine

Zdravko Tomac: Ne vidim zašto bi zbog bijega generala Ante Gotovine odgovornost trebala snositi vladajuća petorka - Helena Štimac-Radin: Postavlja se pitanje efikasnosti i odgovornosti vlasti - Boris Blažeković: Kriv je Gotovina

Piše: S. PAVIĆ, A.B. KRILE

ZAGREB — Ne vidim zašto bi zbog bijega generala Ante Gotovine odgovornost trebala snositi vladajuća petorka. Problem s političke razine treba spustiti na onu operativnu i stručnu, vidjeti je li bilo propusta i gdje, ispitati sve okolnosti pa tek onda reći tko nije radio svoj posao — komentirao je u petak potpredsjednik Hrvatskog sabora, SDP-ovac Zdravko Tomac izjavu vicepremijera Goran Granića koji je obznanio javnosti da se s velikom sigurnošću može reći da je general Ante Gotovina pobjegao iz zemlje.

Po toj logici odgovornosti za sve, drži Tomac, i NATO bi bio kriv što nije u pet godina uhvatio Radovana Karadžića i Ratka Mladića ili, pak, Amerikanci što, unatoč svoj moći koju imaju, nisu stali na kraj Osami bin Ladenu. Takvo tumačenje nikako ne mogu prihvatiti, zaključio je Tomac, no i dodao da je činjenica kako ni nova vlast nije uspjela podići infrastrukturu pravne države u kojoj svatko radi svoj dio posla i za to odgovara.

Čudno je da je Goran Granić izišao s informacijom da je Gotovina izvan zemlje tek sada, kad se o tome neformalno već dugo govori, drži glavna tajnica Liberalne stranke Helena Štimac-Radin. Gotovinin bijeg postavlja pitanje efikasnosti i odgovornosti vlasti onih koji su bili dužni obaviti svoj posao, dodaje, ali i napominje da prije svega treba sačekati konkretnije informacije o čitavu slučaju.

Na upit tko je kriv za bijeg haaškog osumnjičenika glasnogovrnik HNS-a Boris Blažeković odgovara: "Kriv je sam Gotovina. On je taj koji je odlučio otići iz zemlje." Blažeković smatra kako je nemoguće o bilo čemu spekulirati dok se sve potanko ne istraži, uvjeren kako će ova osjetljiva tema ionako sljedećih desetak dana biti top-temom za koje će se valjda odgonetnuti je li se Gotovinu u njegovoj namjeri da ode iz zemlje moglo spriječiti.

Slučaj Gotovina, ideesovac Damir Kajin komentirao je kratko: "Posve je irelevantno gdje se nalazi general Gotovina, važno je da on nije dostupan pravnim organima Republike Hrvatske. Ne treba puno razglabati tko je kriv što on nije dostupan, no činjenica je da se hrvatska vlast nije na vrijeme osigurala i onemogućila taj bijeg. Trebalo je djelovati u onom trenutku kad je Vlada imala naznake iz Haaga da stiže ovakva optužnica, sve nakon toga bilo je kasno", zaključio je Kajin.

Dr. IVO JOSIPOVIĆ, PROFESOR MEĐUNARODNOG KAZNENOG PRAVA:

Svaka država ima obvezu izručenja sudu u Haagu

SPLIT — Nakon izjave vicepremijera dr. Gorana Granića da haaški optuženik Ante Gotovina više nije u Hrvatskoj, u javnosti se počelo postavljati pitanje što bi se dogodilo da se hrvatski general prilikom uhićenja negdje u inozemstvu pozove na činjenicu svojega dvojnoga državljanstva budući da uz hrvatsko ima i ono francusko. Na to pitanje odgovor smo potražili od dr. Ive Josipovića, profesora na Katedri međunarodnog kaznenog prava Pravnoga fakulteta u Zagrebu.

— Činjenica dvojnoga državljanstva — kaže dr. Josipović — u ovome slučaju ništa ne mijenja na stvari. Čije god on državljanstvo imao, svaka država ima obvezu izručiti ga. Na to ih obvezuje Statut Međunarodnog suda u Den Haagu. Druga je stvar bi li Francuska pristala na izručenje, ali obveza je jednaka za sve, i za Hrvatsku i za Francusku i za Kinu ...

Prema riječima dr. Josipovića, Francuska se ne bi ni sama mogla odlučiti na procesuiranje spomenutoga slučaja, nego samo u slučaju da je za to ovlasti sud u Haagu.

Svi su dužni u tome slučaju predati optuženika i u tome nema nikakve iznimke. Republika Hrvatska nema ni manju ni veću obvezu pritom od Francuske ili bilo koje druge zemlje — rekao nam je dr. Josipović.

— Ako Francuska ne bi poštovala preuzetu obvezu — objašnjava dalje dr. Ivo Josipović — Međunarodni sud može je zbog toga prijaviti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Druga je stvar što je Francuska stalna članica Vijeća sigurnosti i ima pravo veta. Time se već ovo pitanje s pravnoga terena prenosi na politički teren.

Z. ŠAGOLJ

FLORENCE HARTMANN, GLASNOGOVORNICA HAAŠKOG SUDA:

Nezadovoljni smo Granićevim istupom

ZAGREB — Izjavu zamjenika premijera Gorana Granića koji je ustvrdio da se s velikom sigurnošću može reći da je general Ante Gotovina pobjegao iz Hrvatske, glasnogovornica glavne tužiteljice ICTY-ja Florence Hartmann u petak nije mogla komentirati jer, kako je kazala, o tome Haag nije dobio nikakve službene informacije.

Štoviše, ona je u izjavi za Slobodnu Dalmaciju izrazila nezadovoljstvo što izvješće o tijeku svih istraga o Gotovini namijenjeno Carli del Ponte nije stiglo u Haag prije nego što je o njemu Granić progovorio u hrvatskom tisku. Moram priznati da razgovor s Goranom Granićem još nisam uspjela ni pročitati, dodala je Hartmann.

"Izvješće iz Hrvatske o Gotovini očekujemo uskoro, a onda ćemo tek, uzimajući o obzir te informacije kao i one koje ima ICTY, u pravo vrijeme i na pravome mjestu reagirati", naglasila je Hartmann. Na upit postoji li neki rok do kojeg ICTY očekuje primitak izvješća o kojem je govorio Granić, Florence Hartmann je upozorila kako roka nema.

A. B. KRILE