Vjesnik: 10. 11. 2001.

Račan: Nismo razgovarali o prijevremenim izborima, nego kako da koalicija ne ruši samu sebe

Ozbiljno smo razgovarali o našim odnosima i o tome da koalicija uspješno završi svoj mandat, rekao je premijer / Razgovori se nastavljaju sljedeći tjedan / Račan bi sljedećih dana mogao prihvatiti HSLS-ov prijedlog da Vlahušić bude novi ministar zdravstva / Premijer izbjegao izravan odgovor je li se govorilo o radikalnoj rekonstrukciji Vlade koju traži HSS: »Kad čujem konkretan prijedlog, na njega ću i odgovoriti«

ZAGREB, 9. studenoga - Čelnici petorke krajnje su ozbiljno u petak razgovarali o tome što učiniti da vladajuća koalicija ne ruši samu sebe, nego da unutarnji odnosi i njezino djelovanje budu što bolji kako bi uspješno okončala svoj mandat.

Tom je šturom izjavom hrvatski premijer i šef SDP-a Ivica Račan pokušao udovoljiti znatiželji brojnih novinara, koji su s posebnom pažnjom očekivali rezultate gotovo četverosatnoga sastanka petorke.

Taj je sastanak iščekivan s osobitom pozornošću, već stoga što je sam Račan, najavljujući ga početkom ovoga tjedna, naglasio da će od koalicijskih partnera zatražiti iskaze lojalnosti vladajućoj ekipi, kao i prestanak međusobnih svađa, medijskih prepucavanja i bavljenja perifernim stvarima.

»Ozbiljno smo razgovarali o našim odnosima. Razmotrili smo mnoge stvari važne za rad koalicijske vlasti. I sljedeći tjedan nastavit ćemo razgovore o tome, a to ujedno znači da na sastanku nije bilo ni riječi o prijevremenim izborima«, istaknuo je premijer.

Na inzistiranje novinara, Račan je odgovorio na nekoliko pitanja. Jedno se odnosilo na zahtjeve za radikalnom rekonstrukcijom Vlade, što su prethodnih dana zatražili neki koalicijski partneri, ponajprije predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić.

Predsjednik Vlade izbjegao je izravan odgovor opravdavajući se time da želi biti korektan u odnosu na koalicijske partnere, s kojima se dogovorio da pred novinare ne izlazi s detaljima razgovora. Ipak, dodao je, bio je spreman saslušati svaki konkretan prijedlog o rekonstrukciji Vlade. »Kad ga čujem, na njega ću i odgovoriti. Zasad nemam potrebe za tim, jer takvih prijedloga nije ni bilo«, rekao je Račan.

Novinare je zanimalo i jesu li čelnici vladajuće petorke spominjali najavu Dražena Budiše da se ponovo kandidira za predsjednika HSLS-a.

»Izbor novoga predsjednika HSLS-a stvar je same stranke i ne bi bilo dobro da se mi sa strane uplićemo u njihovu izbornu kampanju«, odgovorio je premijer.

Na pitanje je li bilo riječi o popunjavanju upražnjenoga mjesta ministra zdravstva za koje je HSLS (jer je taj resor u njegovoj kvoti) već predložio Andru Vlahušića, Račan je izjavio da se o tome i nije posebno razgovaralo. »Primio sam HSLS-ov prijedlog i pretpostavljam da ću na njega sljedećih dana pozitivno odgovoriti«, napomenuo je premijer Račan.

Ivka Bačić