Vjesnik: 10. 11. 2001.

Kwasniewski ublažava lustracijski zakon

VARŠAVA, 9. studenoga (Od Vjesnikova dopisnika) - Od promjene vlasti u Poljskoj nije prošlo još niti mjesec dana, a nova vlada ljevice i predsjednik Aleksander Kwasniewski pokrenuli su već postupak za temeljitu izmjenu lustracijskog zakona. Predložene promjene, koje su u četvrtak dobile podršku većine u Sejmu, izazvale su oštru kritiku oporbenih zastupnika. Oni predbacuju postkomunistima iz Saveza demokratske ljevice (SLD) da u prvom redu žele zaštititi dio političara SLD-a koji imaju lustracijske poteškoće.

Lustracijski postupci već se duže vrijeme vode, među ostalim, protiv bivšeg premijera iz redova postkomunista Jozefa Oleksyja, šefa parlamentarnog kluba SLD-a Jerzyja Jaskiernie te novoimenovanog šefa ureda premijera Mareka Wagnera. Pojedini procesi u kojima postoje osnovane sumnje da su osumnjičeni političari surađivali s nekadašnjim komunističkim tajnim službama i mnogo toga upućuje na njihovu djelatnost, traju i dulje od godinu dana. Sucima je često puta teško donijeti jednoznačnu presudu jer su iz arhiva nestali materijali koji bi mogli poslužiti kao čvrsti dokaz.

Prijedlog izmjene lustracijskog zakona koji je pripremio predsjednik Kwasniewski, a objeručke ga podržali vladajući postkomunisti, predviđa bitno ograničenje lustracije. Kwasniewski, naime, želi izuzeti iz lustracijskog postupka sve one koji su komunističkim tajnim službama slali obavještajne i kontraobavještajne podatke, što bi praktički značilo da bi lustracija prijetila samo onima koji su za zloglasnu tajnu policiju SB špijunirali svoje sugrađane.

Osim kritika na račun Kwasniewskog i SLD-a da predloženim promjenama žele zaštititi svoje stranačke kolege koji mogu imati štošta na savjesti, parlamentarna oporba predbacuje postkomunistima da su izašli s pitanjem lustracije već na prvom radnom zasjedanju parlamenta u situaciji kad državu i poljske građane muče nagomilani gospodarski problemi koje treba hitno početi rješavati, poput brzog rasta nezaposlenosti i očekivanog smanjivanja socijalnih prava.

Lustracijski su postupak prošli, među ostalima, i predsjednik Kwasniewski te bivši predsjednik Lech Walesa, a moraju mu se podvrgnuti svi visoki državni dužnosnici za koje lustracijski tužilac posumnja da su mogli zatajiti svoju suradnju s komunističkim tajnim službama.

Marko Olenković