Slobodna Dalmacija: 11. 11. 2001.

PRIOPĆENJE NOVINARA I UREDNIKA TJEDNIKA FERAL TRIBUNEA

Ne palite dosjee!

Feralovci energično odbijaju dati suglasnost da se unište dosjei koje je o njima napravio SZUP, jer je očita namjera vlasti da zbog tih kriminalnih i protudemokratskih postupaka nitko ne odgovara

Urednici i novinari Feral Tribunea energično odbijaju dati svoju suglasnost da se unište dosjei koje je o njima napravila tajna policija SZUP, i to na osnovi njihova dugogodišnjeg uhođenja i prisluškivanja, jer je očito kako je namjera vlasti da zbog tih kriminalnih i protudemokratskih postupaka nitko ne odgovara, te da se zataška jedna od najmračnijih epizoda Tuđmanove diktature.

Urednici i novinari Ferala odriču pravo ministru policije i djelatnicima MUP-a da sami, bez njihove suglasnosti i nazočnosti, unište sporne dosjee, jer bi time uništili dokaze o kriminalnim i amoralnim djelima koja su se evidentno dugo godina provodila: ako se to dogodi, poduzet ćemo sve raspoložive mjere radi svoje zaštite, ustat ćemo tužbama protiv odgovornih u Vladi te se obratiti svim relevantnim međunarodnim sudskim strukovnim i političkim institucijama.

Novinari i urednici Feral Tribunea, naime, ne žele sudjelovati u bezočnoj manipulaciji koju se režirali nadležni u Vladi i MUP-u, s ciljem da se afera "pomete pod tapet" i da se odgovorni za nju aboliraju.

Svrha otvaranja dosjea ne smije biti u tome da svatko vidi kakvome je nasilju bio izložen (uz potpisanu obvezu da će držati jezik za zubima i da će dokazi o nasilju biti uništeni), već da se javnosti pošalje jasna poruka da se takvo što više nikada neće događati niti tolerirati. Postupak Vlade i MUP-a upravo je suprotan tome: posve je jasno da za zločine protiv slobode nitko neće odgovarati — dapače, mnogi od nalogodavaca nasilja sudjeluju u javnome životu kao "relevantni čimbenici" i "uvaženi zastupnici", poput Ivana Penića i Ivana Jarnjaka — ali bi sada i žrtve trebale dati zeleno svjetlo takvom nemoralnom postupku.

Zahtijevamo da nam aktualna vlast — ako već nije imala snage i demokratskog sluha da sama poduzme odgovarajuće kaznene, političke ili lustracijske mjere protiv nalogodavca uhođenja — omogući da sami raspolažemo svojim dosjeima, umjesto što "na neviđeno" moramo pristati na njihovo uništenje. Opravdano je, naime, pitati se: tko se tim načinom želi zaštititi i s kojom svrhom?

Urednici i novinari Feral Tribunea s ovim svojim stavom i zahtjevima upoznat će sve međunarodne strukovne organizacije — posebno Međunarodno udruženje novinara i Međunarodno udruženje novinskih izdavača — te organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava. Pozivamo također Hrvatsko novinarsko društvo da nas podrži u našim zahtjevima. Ako od Vlade ili Ministarstva unutarnjih poslova ne dobijemo odgovarajuće odgovore, pokrenut ćemo sudske postupke zbog svjesna uništavanja dokaza o kriminalnoj djelatnosti, a obratit ćemo se i Međunarodnom sudu u Strasbourgu.

Tajni policijski nadzor, brutalno interveniranje u prostor individualne slobode, kopanje po privatnostima, prijetnje, difamacije i zastrašivanja ne smatramo benignim društvenim problemom, naročito ako se to čini planski i organizirano. Ako sustav državnog terora nije prokazan i sankcioniran — već je, naprotiv, njegovim glavnim vinovnicima zajamčena sva moguća zaštita od njihovih dojučerašnjih žrtava — društvena šteta koja se time čini dugoročna je. Smisao nije u pukom istjerivanju pravde, već u poruci koja se javnosti mora odaslati: da se takve stvari više nikada neće nekažnjeno događati!; kaže se u priopćenju novinara i urednika Feral Tribunea.