Večernji list: 12. 11. 2001.

ZLATKO TOMČIĆ O REAKCIJI NA PORUKE HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE:

HSS ne stoji iza Vladina odgovora Crkvi

Đurđa Adlešić: Ne može se Bozanića uspoređivati s desnicom

ZAGREB, BJELOVAR - HSS iza reakcije Vlade na kritike hrvatskih biskupa ne stoji zato što to nije odluka Vlade. Vlada o tome nije raspravljala, a HSS-ovi ministri nisu bili ni na kakvoj sjednici na kojoj bi se o tome raspravljalo. Čije je to priopćenje, nije mi poznato, ali ovdje je riječ o i te kako ozbiljnoj stvari u kojoj se koalicijski partneri nisu smjeli zaobići - kazao je jučer Zlatko Tomčić, predsjednik HSS-a i Hrvatskog sabora, komentirajući najnovije priopćenje Vlade koje je, po ocjeni mnogih, nastavilo zaoštravati odnose vlasti i Crkve. No, ako je suditi po vidljivo ljutitom tonu predsjednika HSS-a, reakcija Vlade dovela je i do novih trzavica unutar koalicije.

Vladino priopćenje nervozno

Tomčić tvrdi kako se nešto što se odnosi na koalicijsku vladu ne može predstavljati na takav način, te kako HSS neće pristati na takav položaj. Ozbiljne političke stvari moraju se raspraviti na ozbiljnim konzultacijama koalicijskih partnera, kaže Tomčić, koji posebno ističe kako je ovo formalan razlog za HSS-ovo neprihvaćanje Vladine reakcije, no kako postoje i i te kako ozbiljni sadržajni razlozi.

- Onaj u Vladi tko je pisao najnovije priopćenje reagirao je nepotrebno i nervozno. Pokušala su se podcijeniti stajališta Biskupske konferencije, no najveći dio tih stajališta stoji. Vlada ne smije biti neosjetljiva na činjenicu iznošenja stanja u kojem se nalazimo. Ozbiljnim razgovorom moglo se doći do ozbiljnog dijaloga, no Vladino priopćenje završava na takav način da se zatvara prostor za dijalog. Netko bi mogao reći i kako ova moja reakcija može biti protumačena da Tomčić nije za dijalog, no to bi bila i te kako opasna situacija - kaže Tomčić te ističe kako nije dopustiva situacija u kojoj se u javnosti želi stvoriti dojam da je Vlada raspravljala o ovoj problematici.

- Inzistiram na tome da se koalicijski partneri detaljno informiraju o okolnostima nastanka najnovijeg Vladina pisma - zahtijeva Tomčić. Na pitanje o tome kakve bi mogle biti konzekvencije ne udovolji li se tome zahtjevu odgovara kako ne bi trebalo govoriti o konzekvencijama, već o tome kako se mora shvatiti da je koalicija organizam u kojem se zajednički moraju donositi odluke.

Predsjednika Sabora pitali smo i je li već o svemu možda razgovarao s predsjednikom Vlade Ivicom Račanom.

- S Račanom nisam kontaktirao, jer ni on nije smatrao da sa mnom treba razgovarati.

Crkva ima pravo na kritiku

Iako iz HSLS-a još nema službenih reakcija na pismo u kojem Vlada reagira na poruke Biskupske konferencije, potpredsjednica stranke, saborska zastupnica i bjelovarska gradonačelnica Đurđa Adlešić pojedine dijelove priopćenja ocjenjuje preoštrima.

Crkva je imala dugo razdoblje šutnje, ali je dolaskom nadbiskupa Bozanića postala glasnijom. U vrijeme kada smo bili oporba, prihvatili smo njegov glas o "grijehu struktura", kojim smo se koristili i za predizborne kampanje. Zato ne trebamo biti previše osjetljivi ni sada kada smo na vlasti. Teško je poistovjećivati poruke Crkve s onima koje dolaze iz radikalnih desničarskih skupina. Taj je dio pisma možda pregrubo intoniran jer se ne može uspoređivati desničarske lidere i nadbiskupa Bozanića. Nakon ovoga oštrog odgovora Vlade svakako bi trebalo aktualizirati dijalog između države i Crkve jer ne možemo ni Crkvi ni oporbi osporavati pravo na kritiku - zaključila je Đ. Adlešić.

Iako nije pristala "iz prve", Đ. Adlešić je ipak kratko komentirala zamah predsjedničke kampanje u HSLS-u, posebice njezin ne baš tako nježan početak.

- Normalno je da tijekom predizborne kampanje "padaju" teške riječ, pa i kada su u pitanju unutarstranački izbori. Unatoč tome što je u HSLS-u tek počela utrka za predsjedničko mjesto, očekujem da će Dražen Budiša i Jozo Radoš do sabora stranke u veljači voditi uljuđenu kampanju. Nisam sklona nekim nagađanjima u tisku kako ću u oštroj borbi oba kandidata ojačati stranačku poziciju, ali još nisam razriješila ni sve dvojbe o mogućoj svojoj kandidaturi za predsjednicu stranke - kazala je Đ. Adlešić.

B. Kovač, Č. Rosić