Vjesnik: 12. 11. 2001.

»Ne isključuje se ni generalni štrajk«

ZAGREB, 11. studenoga - Hrvatski školski sindikat »Preporod« poziva sindikate javnih službi koji sudjeluju u pregovorima o temeljnom kolektivnom ugovoru da uspostave »makar minimum« suradnje sa sindikatima koji nisu članovi Pregovaračkog odbora, da bi se što učinkovitije suprostavili najavljenim restrikcijama materijalnih prava zaposlenih u javnim službama.

Sindikat u priopćenju od nedjelje navodi da Vlada želi učiniti posljednji korak u smanjenju materijalnih prava zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, znanosti i visokom školstvu, zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi. Napominje da Vlada namjerava smanjiti naknadu za vrijeme bolovanja, za prekovremeni rad i rad subotom, nedjeljom i praznicima, subotu učiniti radnim danom, te ukinuti prava na naknadu prijevoza.

Sindikat ocjenjuje da Vlada te restrikcije najavljuje »poprilično odlučno« i zato jer računa na dosadašnju razjedinjenost i nedjelotvornost sindikata. U prilog tome, ističe, Vladi ide i nedovoljna učinkovitost štrajka u prosincu prošle godine, kao i neučinkovitost lipanjskih sindikalnih prosvjeda zbog stupanja na snagu Zakona o plaćama.

Sindikat naglašava da se svim dopuštenim sredstvima treba suprotstaviti nakani Vlade da dodatno smanji prava zaposlenih, uključujući i generalni štrajk javnih službi, kaže se u priopćenju koje je potpisao predsjednik sindikata »Preporod« Vinko Filipović. (Hina)