Novi list: 12. 11. 2001.

DOKUMENTACIJA POKOJNOG PREDSJEDNIKA ZAOBILAZI DRŽAVNI ARHIV

Tuđmanovi transkripti posvađali Vladu i Mesićev ured

Iako je Vlada donijela odluku da se dokumentacija preseli u HDA operativno se ništa nije pokrenulo. Ured predsjednika Mesića osporio je Vladinu odluku pa je pokušano naći prijelazno, kompromisno rješenje kroz osnivanje neke komisije, u kojoj nema niti jedne osobe iz arhiva, pojasnio nam je ravnatelj HDA, Josip Kolanović

Piše: Rade DRAGOJEVIĆ

ZAGREB - Prošlo je gotovo godinu dana od Vladine odluke o arhiviranju dokumenata bivšeg predsjednika u Hrvatski državni arhiv. Trećesiječanjska Vlada donijela je odluku da se ta dokumentacija preseli u HDA na Marulićev trg, ali operativno se ništa nije pokrenulo. “Koliko znam došlo je do osporavanja Vladine odluke o Tuđmanovom arhivu od strane Ureda predsjednika, pa je pokušano naći prijelazno, kompromisno rješenje kroz osnivanje neke komisije”, pojasnio nam je trenutačnu situaciju s Tuđmanovim transkriptima Josip Kolanović, ravnatelj HDA.

Tko su članovi Komisije Kolanović ne zna, ali sigurno zna da “nitko iz arhiva nije u toj

komisiji, što je u najmanju ruku neobično”. Inače, danas je već pomalo zaboravljeno da je prvu odluku o sudbini Tuđmanovih transkripata donijela još hadezeovska Vlada, odmah po smrti vrhovnika. Tom je odlukom riješeno da se arhiv podijeli u tri dijela; na stranački, na osobni i na dokumente važne za državnu politiku. Kako je već pisano u medijima, Tuđmanov sin Miroslav odnio je dokumentaciju koja se odnosila na privatnu korespondenciju i spise, a stranačku je pismohranu iz predsjednikova Ureda Vladimir Šeks preselio u stranačke prostorije.

Najveći dio Tuđmanova arhiva odnosi se na 14.000 dokumenata koji su pripali Uredu za nacionalnu sigurnost i koji su ostavljeni u Uredu predsjednika i tamo se trenutačno nalaze. Tom je prilikom čak i predsjednik Mesić javno tvrdio da je Miroslav Tuđman kući odnio veliki dio materijala - u nekim se medijima špekuliralo o čak 74 kilograma materijala - na što mu je u tisku replicirao današnji lider HIP-a Miroslav Tuđman, tvrdeći da je doma odnio tek nešto odjeće i očevih dokumenata pisanih rukom.

Kolanović nam je kazao da je teško ocijeniti što bi u tom slučaju bilo od općeg interesa, a koji dio dokumentacije pripada obitelji preminulog predsjednika. “U tim je situacijama teško razlučiti privatno od javnog”, kazao je Kolanović.

Inače, Kolanović je kazao da je Arhiv u dva navrata uputio dopis Uredu predsjednika kako bi stručnjaci pogledali u kakvom je stanju arhiv, dakako, bez uvida u sam sadržaj, no iz Ureda još nije stigao pozitivan odgovor.

“Čini mi se da u cijeloj stvari nije posrijedi nečija zlonamjernost, već se prije radi o neprofesionalnom, nedorađenom i nepromišljenom pristupu svih političkih aktera vezanih za ovu problematiku. Razlog je možda u tome što nismo imali tradiciju pravilnog arhiviranja političkih dokumenata”, zaključio je Kolanović.