Večernji list: 13. 11. 2001.

DRAMA PRED GRADSKIM POGLAVARSTVOM ZBOG REVIZIJE STAMBENE LISTE

Nezaposleni izbrisani s liste za gradski stan

S liste su izbrisani jer nisu dostavili potvrde Zavoda za zapošljavanje da su im supruge nezaposlene, nego istu potvrdu ovjerenu od bilježnika

Šokirani i povrijeđeni jučer primljenim rješenjima da su izbrisani s liste za dodjelu gradskog stana, u Poglavarstvo su odmah odjurili Tugomir Petrač i Vlado Genzić sa suprugama. Pozvali su i Večernjakove novinare, no dok smo stigli, svi su mjerodavni već napustili zgradu jer je bio kraj radnog vremena. To je dodatno ogorčilo nesretne ljude s čijim se ionako mukotrpnim životima poigrala - birokracija:.

- To je apsurdno! Kad sam čula za reviziju liste, provjerila sam kod svoje referentice i ona mi je potvrdila da javnobilježnička izjava vrijedi. Sad ispada da ne vrijedi - kazuje Ljiljanka Genzić, koja sa suprugom Vladom, umirovljenim policajcem, živi u stanu u Livadićevoj koji će denacionalizacijom biti vraćen. Genzić je bio 117. na listi po kojoj je već podijeljeno 116 stanova, dakle prvi je bio na redu za stan. Prošle godine su, kažu, trebali dobiti gradski stan, no u zadnji čas se ispostavilo da u stanu namijenjenom njima živi osoba koja je u njega provalila.

- Kad govori o poznatima koji su bespravno u gradskim stanovima, gradonačelnik Bandić kaže: moramo sve provjeriti jer u pitanju su ljudi. A mi nismo ljudi? Valjda nas smatra životinjama s obzirom na to gdje živimo! On može dobiti papire za bespravnu vikendicu u roku tri dana, a meni neka kaplje sa stropa u tanjur kad pada kiša - slomila se i zaplakala Brigita Petrač, a nemoćni suprug samo je prokomentirao:

- Borili smo se za krivu državu!

Sa supružnicima Petrač, časničkim namjesnikom i mehaničarom u MORH-u Tugomirom i nezaposlenom daktilografkinjom Brigitom, otišli smo u njihov stančić u Kustošiji. Neugledna "Ciglanina baraka" bila je 1918. godine vojna konjušnica. Stančić u vlasništvu Grada, u koji su došli isprva kao podstanari, htjeli su otkupiti, no kažu da su im iz Grada tada poručili kako je stan neadekvatan te ih uputili da predaju zahtjev za socijalni stan. U 32 kvadrata već šest godina žive s dvoje djece, 17-godišnjom Žaklinom i 19-godišnjim Kristijanom. Zahod, sklepali su u šupi. Žute mrlje vlage i pocrnjela plijesan posvuda su, a ovisno o vremenskim prilikama, krevet i stol prekrivaju najlonom. Kad su ostali stanari stavljali novi krov, Petračevima je iz Ureda za gradsku imovinu rečeno da nemaju pravo sudjelovati u toj obnovi jer stan je gradski, a Grad ne namjerava u njega ulagati. Hladni sobičak djeluje poput skladišta jer Petračevi su već spakirali svoju sirotinju.

- U travnju su nam iz stambene komisije Grada rekli: uskoro dobivate gradski stan - objašnjavaju.

Ne samo da stan nisu dobili, već im je uskraćena i nada. Revizija je obuhvatila listu od 117. do 164. mjesta, a oni su bili na 160. mjestu.

Ro. Kovačević