Vjesnik: 13. 11. 2001.

Priprema nekih novih izbora

SANJA KAPETANIĆ

Primirje koje su u petak, navodno, dogovarali čelnici petorke već je u subotu žestokim istupom prekinuo Zlatko Tomčić. Predsjednik HSS-a okomio se na oštar Vladin odgovor ništa manje žestokoj Poruci Hrvatske biskupske konferencije, tvrdeći da priopćenje Banskih dvora nije ni stav Vlade ni koalicije, jer nisu konzultirani ni ministri ni stranački čelnici.

Je li premijer Ivica Račan odgovor na biskupsku Poruku o aktualnoj socijalnoj situaciji u zemlji trebao dogovoriti na sjednici Vlade ili čak s čelnicima koalicijskih stranaka? Do sada su iz Banskih dvora priopćenja većinom plasirana bez konzultacija.

Od važnijih priopćenja, Račan i njegovi najbliži suradnici s ministrima su službeno dogovarali samo ono vezano za izručenje generala.

Račanovim partnerima takva praksa do sada nije smetala, ili barem ne toliko da se protiv nje javno pobune. No u ovom slučaju premijer je dobio po prstima od čelnika dviju najjaćih partnerskih stranaka - HSS-a i HSLS-a. Odgovor biskupima je, da bi paradoks bio veći, pisao vicepremijer Goran Granić, haeselesovac koji je do sada smatran jednim od Kaptolu najbližih članova Vlade.

Otkud tolika Tomčićeva žestina? Glasački korijeni HSS-a najdublji su u ruralnim sredinama, koje tradicionalno pažljivo osluškuju poruke Crkve. S druge strane, nakon previranja u HSLS-u koja su još daleko od raspleta, Tomčić je, čini se, odlučio iskoristiti svaku prigodu za predstavljanje sebe i svoje stranke kao jakog partnera u odlučivanju, a ne samo tihog sljedbenika SDP-a.

S manje žestine, ali ipak, prst opomene je zbog preoštrih dijelova Vladina odgovora digla i Đurđa Adlešić.

Kao jedan od ozbiljnih kandidata za čelno mjesto HSLS-a ona je i svojeg kolegu Granića i Račana podsjetila da demokracija znači pravo na kritiku, zatraživši aktualiziranje dijaloga države i Crkve. Tako je lagano, između redaka, »podbola« i biskupe, koji se također nisu potrudili razgovarati s Vladom prije nego što su javno »opalili« po njoj.

Kada se sve zbroji i oduzme, ne možemo se oteti dojmu da su svi akteri najnovijega hrvatskoga političkog skandala zaključili kako je došlo vrijeme priprema nekih novih izbornih rezultata i s tim u skladu iskopali rovove oko teme koja zavređuje mnogo više pozornosti, ozbiljnosti i odgovornosti.