Novi list: 14. 11. 2001.

KADA ĆE SE KONAČNO PRONAĆI “PRIVATNE ZBIRKE” S PODACIMA O UHOĐENJU POLITIČARA I NOVINARA

Obavještajci i političari štite “kradljivce” tajnih dosjea

ZAGREB - Predsjednica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Đurđa Adlešić ponovo će zatražiti sastanak u Ministarstvu pravosuđa RH, ovoga puta s novom ministricom Ingrid Antičević Marinović, da bi se ubrzalo donošenje izmjena Zakona o zaštiti tajnosti podataka. Naime, tim bi se izmjenama omogućilo vraćanje tajnih dosjea što su nakon smjene vlasti sklonjeni u “privatne arhive”. Jedino tako moći će se u službene ruke vratiti svi dosjei sastavljeni svih ovih godina u hrvatskim tajnim službama na osnovi nezakonitog prisluškivanja i praćenja političkih neistomišljenika i novinara.

Problema “privatnih zbirki dosjea” nova je vlast postala svjesna već prvim pregledom SZUP-ove arhive, ali i sada nakon što je SZUP dio svojih dosjea predao Državnom arhivu. Dio tajnih dosjea još se uvijek čuva u arhivama HIS-a, UNS-a i SIS-a, no velik broj može ih se naći u privatnim arhivama bivših čelnika sigurnosnih službi i obavještajaca koji su ih odlazeći razgrabili.

Bi li donošenje strožeg zakona doista omogućilo pronalazak tih dosjea i kako bi zapravo izgledala potraga za “privatnim zbirkama”? Naši dobro obaviješteni izvori tvrde da nadležni jako dobro znaju gdje su te zbrike. Neke od njih, doslovno, nalaze se u podrumima domova bivših obavještajaca, pa im se čistačice naslađuju čitanjem povjerljivih podataka o uhođenju “neprijatelja”.

Stoje li iza otezanja s pronalaženjem tih arhiva i razotkrivanjem “kradljivaca” političke igre budući da je različito koalicijsko zaleđe ministra unutarnjih poslova, pod čijom je ingerencijom još uvijek SZUP, i čelne osobe Ministarstva pravosuđa? Ili je riječ o obavještajnoj spletki, kojom se pokušavaju zaštititi sadašnji i bivši kolege? Koliko će pomoći Nadzorna služba (razvlaštenog) UNS-a i inzistiranje Đurđe Adlešić vidjet će se tek nakon što svi uhođeni građani i političari dođu do svojih tajnih dosjea.

A. R. K.