Novi list: 14. 11. 2001.

VLADA UBRZANO SASTAVLJA LISTU OBVEZUJUĆIH CILJEVA DO KRAJA MANDATA

Račan traži “mrkvu” za spas petorke

Račanova ekipa napisat će nekoliko konkretnih programskih zahvata za ispunjenje kojih je spremna preuzeti punu odgovornost

ZAGREB - Na pritisak javnosti i koalicijskih partnera, Vlada premijera Račana ovih dana ubrzano radi popis konkretnih ciljeva na kojima želi okupiti posustale stranke petorke kako bi uspješno dogurale do kraja četverogodišnjeg mandata. Račan je u ponedjeljak otkrio da je sa suradnicima tijekom vikenda razgovarao o pokretanju još dva velika projekta, po uzoru na autocestu od Zagreba do Splita. Najavio je da će od sljedeće godine proraditi i državni Fond za razvoj i zapošljavanje koji bi trebao pokrenuti posustalo hrvatsko gospodarstvo, ali dodatne informacije o tome iz Banskih dvora jučer nije bilo moguće dobiti.

Jasno je, međutim, da će Račanova ekipa, prvi put otkako je prije 22 mjeseca došla na vlast, na desetak stranica napisati - kako je najavio premijer - nekoliko konkretnih programskih zahvata u drugom dijelu mandata, “za ispunjenje kojih je spremna preuzeti punu odgovornost” pred hrvatskom javnošću. To znači da će se Vladu ubuduće moći lakše “hvatati za riječ”, što dosad nije bilo lako, jer su njezini ciljevi bili preopćenito i rastezljivo fomulirani.

Na taj način, Vlada želi otkloniti kritike koje je prate od početka mandata - da je došla na vlast bez konkretnog programa i da nema jasne ciljeve, osobito u gospodarstvu. Slično se može čuti i u strankama vladajuće koalicije koje se, prema sve brojnijim znakovima, ne mogu više održati na okupu ako se Vladin program nastavi temeljiti na stezanju remena i neprekidnim proračunskim restrikcijama.

Znakovito je da Vlada okreće ploču i da se laća razvojnih pothvata tek kada je zagustilo - uoči odlučujućeg sastanka predsjednika pet stranaka u srijedu, kada oni trebaju odgovoriti Račanu jesu li spremni podmetnuti leđa za izvođenje koalicijskog programa u preostale dvije godine mandata. Vladin popis konkretnih ciljeva trebao bi dati “dodatni gas” i zastupnicima vladajuće koalicije u Hrvatskom saboru, jer oni će te ciljeve dobiti usporedo s državnim proračunom kojeg će im Vlada poslati sa sjednice u četvrtak.

Očekuje se da će Račan ovih dana pronaći “mrkvu” koja će održati na okupu vladajuću koaliciju, barem još neko vrijeme. Jedan od neizbježnih uvjeta za to su i usluge koje premijer mora dati članicama vladajuće koalicije. Primjerice, Tomčićev HSS bori se da u proračunu za sljedeću godinu ostane velik iznos za subvencije poljoprivredi, jer od toga dobrim dijelom ovisi i podrška birača toj stranci. Ima znakova da je HSLS-ov ministar gospodarstva Goranko Fižulić zadovoljan razvojem zbivanja oko proračuna, a po svemu sudeći, bit će namiren i HNS Vesne Pusić, s obzirom na to da pothvati u kojima sudjeluje ministar obnove Radimir Čačić postaju za Vladu udarni.

Branko PODGORNIK