Vjesnik: 14. 11. 2001.

Pripreme proračuna uzdrmale poziciju Mate Crkvenca

Čak se i u SDP-u sve češće čuje da bi Ministarstvo financija trebala preuzeti »čvršća ruka« / Najveće restrikcije predviđene u ministarstvima obrane, poljoprivrede i malog poduzetništva / Tomčićeva žestoka reakcija na Vladin odgovor biskupima izazvana zapravo kresanjima u resorima koji »pripadaju« HSS-u, smatraju neki ministri

ZAGREB, 13. studenoga - Iako je Vlada o državnom proračunu trebala raspravljati još prije mjesec dana, u utorak je njegovim tvorcima nedostajalo još nekoliko sati pa su zatvorenu sjednicu Vlade prebacili sa 14 na 20 sati.

Barijeru tajnovitosti o proračunskom planiranju Vlada Ivice Račana podigla je ove godine uspješnije no ikad. U javnost su procurile samo okvirne brojke koje upućuju na to da će proračun biti težak najviše 74 milijarde kuna. Prema šturom objašnjenju premijera Račana, na mirovine će se potrošiti oko 24 milijarde, 2,5 milijardi za porodne naknade i dječje doplatke, oko 1,6 milijardi za bolovanja, a za plaće državnih i javnih službenika 14,1 milijardu. Za zdravstvenu zaštitu rezervirano je 11 milijardi, za socijalnu pomoć i naknade invalidima 1,6 milijardi, za naknade nezaposlenima oko milijardu kuna, a za izbjeglice 300 milijuna.

Budući da je Vlada budžet za 2002. najavila kao prekretnicu u razvoju, za novi fond za razvoj predviđeno je, tvrdi premijer, čak pet milijardi iako se još prije nekoliko dana računalo s najviše tri milijarde, s tim da čak ni dobro upućeni u mogućnosti uzimanja kredita i privatizacije nisu znali kako namaći taj novac. Taj će fond, najavljuje Račan, financirati još dva velika projekta o kojima javno još ne želi reći ništa više od tvrdnje da su u rangu autoceste Zagreb-Split.

Jedan od ključeva uspjeha proračuna za sljedeću godinu jest u smanjenju troškova za plaće koje se isplaćuju iz proračuna. Najveći teret tih restrikcija trebalo bi ponijeti Ministarstvo obrane koje bi s dosadašnjeg platnog popisa moralo skinuti oko 3500 ljudi. MORH će postići uštede i slanjem dijela vojnika u plaćenu pričuvu.

Kako Vjesnik saznaje iz izvora bliskih Banskim dvorima, uz MORH s manjim budžetom morat će na kraj izaći i ministarstva poljoprivrede te obrta, malog i srednjeg poduzetništva. Božidar Pankretić morat će provesti velike promjene u sustavu poljoprivrednih subvencija, s čijim rezultatima Vlada dosad nije bila zadovoljna, a uvelike se razlikuju i od sustava poticaja u EU.

Budući da su Pankretić i ministar malog gospodarstva Željko Pecek iz HSS-a, dio Račanovih ministara smatra da je žestoka reakcija Zlatka Tomčića, predsjednika HSS-a, na Vladin odgovor hrvatskim biskupima uvelike izazvana baš tim restriktivnim proračunskim odrednicama zbog kojih bi HSS-ovi ministri mogli izgubiti na popularnosti.

Duge i mukotrpne pripreme proračuna za 2002. uzdrmale su dodatno i poziciju ministra financija Mate Crkvenca, pa se čak i u redovima SDP-a sve učestalije govori o potrebi da se u Katančićevu dovede neka čvršća ruka.

Sanja Kapetanić