Večernji list: 15. 11. 2001.

VLADA ĆE DANAS PREDLOŽITI VEĆE TROŠARINE

Veće trošarine na pivo

Automobili do 25.000 DEM iz EU tri do pet posto jeftiniji

Vlada bi na današnjoj sjednici uz prijedlog proračuna, kako se neslužbeno doznaje, mogla predložiti i nekoliko pratećih dokumenata, a među njima je i prijedlog izmjena Zakona o posebnom porezu na automobile. Kao što je već bilo najavljivano, Vlada se sprema Saboru predložiti povećanje trošarina na sve automobile. Kako će od početka iduće godine biti ukinute carine na automobile iz EU, i uz povećanje trošarina automobili vrijedni do 25.000 DEM, a proizvedeni u zemljama EU, trebali bi od početka iduće godine pojeftiniti tri do pet posto.

Uoči današnje sjednice nije bilo moguće doznati sve pojedinosti, no saznajemo da bi automobili proizvedeni izvan područja EU nakon povećanja trošarina poskupjeli u rasponu od pet do 20 posto.

Iz dnevnog reda današnje sjednice Vlade razabire se da bi moglo biti promjena i oko nekih drugih trošarina. Može se očekivati povećanje trošarina na pivo, a iz trošarina na naftne derivate ubuduće bi se 50 lipa izdvajalo za gradnju cesta.

Vlada će na današnjoj sjednici također utvrditi strategiju razvoja od 2002. do 2004. godine. Saboru će predložiti dva nova zakona: jedan o osnivanju Fonda za razvoj i zapošljavanje, a drugi kojim će biti stvorene pravne pretpostavke za osnivanje Fonda za regionalni razvoj. Prema Zakonu o proračunu, Vlada je dužna uputiti prijedlog državnog proračuna Saboru do 15. studenoga.

Premijer Ivica Račan jučer je pak promijenio planirani raspored rada, te ne samo da nije došao u Sabor na aktualni sat, tijekom kojega ministri odgovaraju na zastupnička pitanja, nego je u ranim poslijepodnevnim satima otkazao sastanak šefova vladajućih stranaka koji je bio dogovoren za 17 sati. Kako je objašnjeno u Vladinu Uredu za odnose s javnošću, premijer se loše osjećao. Imao je temperaturu i grlobolju, pa je neke obveze otkazao, ali bi danas podvečer ipak trebao otputovati na sastanak šefova vlada iz zemalja Cefte u Bukurešt.

Termin sastanka petorke navodno nije odgovarao ni šefu HSS-a, te je odgoda sastanka na kojem je, prema Račanovoj najavi, trebalo raspravljati i o razlikama u stavovima o Vladinu odgovoru Biskupskoj konferenciji, prošla bez velikoga odjeka. Od Vladina odgovora uoči odlaska na službeni put u Grčku distancirao se šef HSS-a Tomčić, a izjavom nakon povratka s toga puta dodao je teškom dnevnom redu petorke još jednu osjetljivu podtemu. Tomčić, naime, ne prihvaća prijedloge da se s rekonstrukcijom Vlade ide ispod razine ministara, a da ministarski sastav ostane nepromijenjen.

D. Knežević