Slobodna Dalmacija: 15. 11. 2001.

ŽELJKO ŽGANJER, DRŽAVNI ODVJETNIK U ŠIBENIKU, O SLUČAJU PRIJETNJE LIKVIDACIJOM MARIJU BARIŠIĆU:

Sporna sjednica VONS-a održana je 26. travnja 1993.

Sjednica je trajala od 21 do 23 sata i 30 minuta. Tko je sve sudjelovao u njezinu radu, ne mogu kazati, ali je sasvim razumljivo da je bio predsjednik Franjo Tuđman, kazao nam je Željko Žganjer

ŠIBENIK- Poslije službene potvrde da je Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku u posjedu stenograma sa sjednice VONS-a, na kojoj se govorilo o posjetu trojice šibenskih vojnih policajaca Barišića, Paića i Matića predsjedniku Tuđmanu, kao i o njihovim izvješćima o zločinima u Lori i Kulinama, krađi automobila, poslovima s drogom u koje je bila umiješana Vojna policija, a o čemu je u ponedjeljak prva domaću javnost izvijestila Slobodna Dalmacija, u brojnim glasilima posljednja dva dana zaredale su kojekakve spekulacijee. Slobodna je spomenutim tekstom skandalizirala hrvatsku javnost doznavši iz pouzdanih izvora da se na sjednici VONS-a spominjala i mogućnost likvidacije Marija Barišića.

Željko Žganjer, županijski državni odvjetnik u Šibeniku, u srijedu je iznova potvrdio da Odvjetništvo posjeduje stenogram, te da se njime bavi, ali je pri tome odbacio brojne spekulacije u više dnevnih listova o tome tko je sve sudjelovao u radu te sjednice i o čemu se razgovaralo.

- Novinari, a time i javnost, bit će upoznati sa sadržajem stenograma ako čitava stvar dođe do suda. Sada je o tome preuranjeno govoriti i ne treba očekivati da bi Odvjetništvo u ovoj fazi stenogramom izlazilo u javnost. U ovom trenutku mogu potvrditi da se radi o užem sastavu članova VONS-a čiji je sastanak održan 26, travnja 1993. godine. Sjednica je trajala od 21 do 23 sata i 30 minuta, Tko je sve sudjelovao u njezinu radu, ne mogu kazati, ali je sasvim razumljivo da je bio predsjednik Franjo Tuđman - kazao nam je Željko Žganjer.

Jasno je da Državnom odvjetništvu u ovom trenutku ne odgovara što je bilo primorano kazati da je u posjedu takvog stenograma. Međutim, mnoge stvari idu u prilog Mariju Barišiću i njegovim tvrdnjama da je istog dana trebao biti likvidiran, jer je pri povratku sa sastanka iz Zagreba na Pagu doživio prometnu nesreću, i to, kako kaže, pod utjecajem narkotika koji mu je, tijekom razgovora, stavljen u piće, a pogotovo njegovoj tvrdnji da je Tomislav Matić, jedan od trojice koji je s njim bio kod predsjednika, a koji je smrtno stradao u prometnoj nesreći, zapravo ubijen.

Može se očekivati da će, poslije ovih novih spoznaja, obitelj stradalog Matića ustrajnije zahtijevati da se dođe do istine kako je došlo do prometne nesreće u kojoj je poginuo Tomislav i je li doista na VONS-u razgovarano i o mogućnosti likvidacije Barišića i drugova.

Uočljiv je i još jedan vrlo bitan detalj. Trojka iz Šibenika na razgovoru kod predsjednika Tuđmana bila je 26. travnja, a istog dana kasno navečer održana je sjednica VONS-a. Predsjednik je, očito, imao debele razloge zbog čega je hitno okupio uži sastav VONS-a i na dnevni red stavio to što je čuo od šibenske trojke. To što je poslije toga Barišić izbačen s posla, a Matić stradao, daje novu dimenziju cijelom slučaju.

M. DŽAMBO