Vjesnik: 15. 11. 2001.

Dosjei političara na Pantovčaku?

Neki bivši dužnosnici nekih obavještajnih službi tvrde da su dosjei političara išli direktno na Pantovčak, ali ja to za sada ne mogu tvrditi, rekao je ministar Šime Lučin, odgovarajući Damiru Kajinu na pitanje gdje su ti dosjei i je li ih se uništavalo/ Po mome dolasku, tvrdi Lučin, nijedan dosje SZUP-a nije uništen i ne prisluškuje se političare i novinare/ Da nikada nije dopustio uništavanje dosjea, ustvrdio je i Ivan Penić, dodavši da je bilo onih koji zlorabe svoje ovlasti i iznose papire iz MUP-a, te da je bilo nezakonitih prisluškivanja

ZAGREB, 14. studenoga - Dvije trenutačno najjače afere koje potresaju hrvatsku javnost - sukob Vlade i Crkve, te dosjei građana, političara i novinara koji su ostali u arhivima tajnih službi nakon HDZ-ove vlasti dominirale su u srijedu i aktualnim prijepodnevom u Saboru.

Najzaposleniji ministar tijekom trosatnog aktualnog prijepodneva definitivno je bio Šime Lučin, od kojega su zastupnici više puta tražili da im odgovori na pitanja o dosjeima. No, najškakljivije pitanje - gdje su nestali dosjei političara - i ovaj je put ostalo bez odgovora.

Damir Kajin (IDS) pitao je naime Lučina gdje su ti dosjei, je li istina da su nestali, te tko je dao nalog za praćenje i prisluškivanje političara. Zanimalo ga je i je li SZUP nakon 3. siječnja uništavao dosjee te postoje li paralelni dosjei, odnosno što je s dosjeima HIS-a i UNS-a.

»U SZUP-u nema dosjea političara, no postoje tragovi iz kojih se vidi da su određeni političari "obrađivani". No, s obzirom da su ti dosjei možda imali specijalan tretman, možda su išli nekamo drugdje. Ja ne mogu tvrditi kamo, ali neki bivši dužnosnici nekih obavještajnih službi tvrde da su išli direktno na Pantovčak, ali ja to za sada ne mogu tvrditi«, odgovorio je ministar Lučin, ponavljajući da su neki današnji zastupnici bili predmet interesa obavještajnih službi.

Lučin je ponovo ustvrdio da nakon njegova dolaska u MUP ni jedan dosje SZUP-a nije uništen, niti se prisluškuje i jedan novinar ili političar. Isto je ustvrdio i bivši ministar policije Ivan Penić (HDZ) rekavši da »nikad, baš nikad nije dopustio uništavanje bilo kakvih dosjea, ma kakvi oni bili«. Kajinu je pak poručio da nije bio predmet interesa SZUP-a te da zbog toga nije niti imao dosje.

Intervenirao je Ivan Ninić (SDP) upozoravajući da Penićeva tvrdnja kako dosjei nisu uništavani nije točna jer, kaže, »ovdje smo dvojica koji smo vidjeli svoj dosje, pa znači da su dosjei nestali negdje između ministra Penića i ministra Lučina«. Penić je pak odgovorio kako to ne znači da su dosjei uništeni, nego da je i u službi bilo onih koji zlorabe svoje ovlasti i iznose papire iz MUP-a.

Drugi od dvojice o kojima je govorio Ninić, Marin Jurjević (SDP) insistirao je na objašnjenju kako su nestali njihovi dosjei, te najavio da neće posustati dok se ne sazna tko je izdavao naloge da se prate saborski zastupnici ili pak, neka mu se dokaže da je bio član neprijateljske skupine. »Ne sjećam se, gospodine dragi, da sam potpisao rješenje o prisluškivanju Vas«, odgovorio je Penić, rekavši da je bilo nezakonitih prisluškivanja, pa je možda to slučaj i s Jurjevićem.

Unatoč apelima predsjednika Hrvatskog sabora Zlatka Tomčića da se u sabornici ne vodi istražni postupak, Jurjević je ministra Lučina pitao mogu li se barem dobiti obrazloženja na osnovi kojih su izdavani nalozi za obradu, na što mu je ministar odgovorio kako osobe koje su praćene mogu vidjeti svoje dosjee i obrazloženja, a da su razlozi praćenja uglavnom opravdana sumnja ili indicija da netko podriva nacionalni sustav ili sigurnost.

Na pitanje Sanje Kapetanović (SDP) što je policija poduzela protiv skinheadsa koji su upali u Močvaru i napali posjetitelje, Lučin je rekao da je krim-obrada u tijeku, nekolicina napadača je identificirana ali se želi doći do organizatora.

Na zabrinuti upit Branka Tušeka (SDP) o pobuni u centru za ilegalce u Ježevu, Lučin je rekao da su pobunu inicirali Arapi koji su tražili da ih se za vrijeme Ramazana pusti van, no da sigurnost izvan centra nije bila ugrožena.

Marija Pulić