Vjesnik: 15. 11. 2001.

Hoće li se stenogrami žurno arhivirati daleko od očiju javnosti?

Prema neslužbenim izvorima s Pantovčaka, »Vjesnik« saznaje da Ured Predsjednika nije dobio uvjerljiva jamstva iz Vlade da će se stenogramima Tuđmanovih razgovora pristupiti s dužnom kriminalističkom pozornošću, pa Vladina odluka o njihovu pohranjivanju u Državni arhiv još nije provedena / Najnoviji primjer u »slučaju Šibenik«, gdje je stenogram Tuđmanova razgovora s tadašnjim najužim državnim vrhom o navodnim kaznenim djelima o kojima su ga izvijestili šibenski vojni policajci Mario Barišić, Milorad Paić i pokojni djelatnika SIS-a iz Šibenika Tomislav Matić dostavljen Županijskom sudu u Šibeniku, pokazuje da se u tim stenogramima nalazi mnogo toga zanimljivog pravosuđu

ZAGREB, 14. studenoga - Ured Predsjednika, protivno Vladinoj odluci s početka godine, još nije Državnom arhivu predao stenograme razgovora što ih je u svome uredu snimao pokojni predsjednik Franjo Tuđman. Kazao je to ravnatelj Hrvatskog drzavno arhiva dr. Josip Kolanović u razgovoru za Novi list. U javnim raspravama proljetos, kada je odluka donesena, isticalo se da će ekipe Vladinih stručnjaka pregledati stenograme, pa one u kojima nema elementa kaznenog djela proslijediti Arhivu, gdje neće biti dostupni javnosti idućih 30 godina. Eventualno, tim bi se stenogramima mogli baviti samo povjesničari.

Prema neslužbenim izvorima s Pantovčaka, Vjesnik saznaje da u Uredu Predsjednika nisu dobili uvjerljiva jamstva iz Vlade da će se stenogramima pristupiti s dužnom kriminalističkom pozornošću, pa Vladina odluka još nije provedena. Najnoviji primjer u »slučaju Šibenik«, gdje je stenogram Tuđmanova razgovora s tadašnjim najužim državnim vrhom o navodnim kaznenim djelima o kojima su ga izvijestili šibenski vojni policajci Mario Barišić, Milorad Paić i pokojni djelatnika SIS-a iz Šibenika Tomislav Matić dostavljen Županijskom sudu u Šibeniku, pokazuje da se u tim stenogramima zapravo nalazi mnogo toga zanimljivog pravosuđu.

Mediji su objavili i šokantan podatak da je u razgovoru o Barišićevim, Pajićevim i Matićevim pritužbama netko od nazočnih rekao da »Barišića treba eliminirati«. Barišić je svojedobno potpisniku ovih redaka kazao da je nakon sastanka kod Tuđmana pokušan atentat na njega i Milorada Paića. Barišić je tu tvrdnju nekoliko puta javno ponovio, prilažući pritom i razne dokaze za to. No, velik dio onih iz javnog života, koji su mogli uticati da ta afera što prije dobije pravosudni epilog, na Barišićeve je tvrdnje odmahivao rukom, tvrdeći da se radi o »bulažnjenju prolupalog ratnika«. Zagrebački odvjetnik Željko Olujić, koji zastupa većinu bivših pripadnika MORH-a i HV-a, koje se tereti za navodne zločine i kriminal, u prvoj jesenskoj HTV-ovoj emisiji »Latinice« nazvao je Barišića »luđakom koji se liječi na psihijatriskoj klinici«. Kako nam je Barišić kazao, on će posredstvom zagrebačke odvjetnice Orhideje Martinović podnijeti tužbu Općinskom sudu u Zagrebu za klevetu protiv odvjetnika Olujića. Dodao je da će Olujića osobno tužiti i Hrvatskoj odvjetničkoj komori.

Županijski državni odvjetnik Željko Žganjer, koji je zatražio da Ured Predsjednika dostavi spomenuti stenogram, ne želi govoriti o njegovu sadržaju ni o prijetnjama Barišiću likvidacijom. Napomenuo je da će javnost o pojedinostima iz stenograma biti obaviještena, ako se idućih dana ili tjedana podignu optužnice protiv nekih osoba. Neslužbeno, Vjesnik iz krugova bliskih Državnom odvjetništvu doznaje da se u »šibenskj aferi« privodi kraju istraga protiv Tvrtka Pašalića, bivšeg visokog dužnosnika Vojne policije i umirovljenog pukovnika SIS-a za niz navodnih kaznenih djela od kojih se neka odnose i na ratni zločin.

U vezi sa spomenutim sastankom kod predsjednika Tuđmana, zabilježenog u stenogramu, oglasio se i Ivan Jarnjak, HDZ-ov saborski zastupnik, a tadašnji ministar policije. U razgovoru za Novi list, on tvrdi da se ne sjeća da je na tom sastanku tadašnji ministar Gojko Šušak rekao da treba eliminirati Maria Barišića niti se sjeća samog sastanka. Dodao je: »Ako je Šušak tako što i rekao, golema je razlika između eliminirati i likvidirati«. Međutim, Jarnjak se prisjetio da je osobno, posredstvom Smiljana Reljića, upriličio Mariju Barišiću i njegovim kolegama sastanak kod predsjednika Tuđmana. A, taj je razgovor bio povod ovome stenogramu.

Jarnjakovo svjedočenje u Novom listu bit će zanimljivo, tvrdi se u krugovima bliskim Državnom odvjetništvu, i za nastavak istrage o Tvrtku Pašaliću. Navodno je u saslušanju na šibenskom sudu Smiljan Reljić, tadašnji šef SZUP-a, a sada savjetnik u UNS-u, izjavio da nema ništa s Barišićevim odlaskom Tuđmanu i da nije istina da je Barišić nakon razgovora kod Tuđmana išao sve prepričati Reljiću. Prema Vjesnikovu izvoru, pred istražnim sucem u »šibenskom slučaju« upriličit će se suočenje Smiljana Reljića i Marija Barišića.

Sudeći po »šibenskom slučaju«, čini se da zalaganje da se svi stenogrami žurno arhiviraju daleko od očiju javnosti i po nejasnim uvjetima o tome hoće li biti istražen njihov eventualni kriminalni sadržaj - stoji na staklenim nogama.

Željko Peratović