Novi list: 16. 11. 2001.

Mate Granić - umijeće preživljavanja

Dražen CIGLENEČKI

Bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić sastajao se svojedobno po grobljima s agentima SIS-a kako bi, kaže, doznao što mu priprema ta obavještajna služba.

No, i Granić je, naravno, svjestan da SIS nije imao ništa protiv njega već da je, kao i ostali političari, i oporbeni i neki HDZ-ovi, uhođen po nalogu pripadnika vlasti kojoj je i sam tada pripadao. Uostalom, bez sustezanja tvrdi da je prisluškivanje bilo jedna od najsramotnijih epizoda HDZ-ove vlasti.

Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader nije bio nimalo impresioniran otvaranjem SZUP-ovih dosjea, tvrdeći da to nije ništa spektakularno. I za vladavine Franje Tuđmana građani su, smatra Sanader, mogli bez problema dobiti pravo uvida u svoje dosjee iz komunističkih vremena. A premda je trenutačno u modi ispričavati se za razne stvarne i izmišljene grijehe, Sanader nije došao na pomisao da se Hrvatima ispriča zbog te “najsramotnije epizode” stranke kojoj je na čelu.

Međutim, usprkos tome predsjednik DC-a danas ne vidi nikakve zapreke bliskoj suradnji sa svojom bivšom strankom i žustro joj nudi zajedničko formiranje umjerene konzervativne koalicije, koja je inače njegov projekt. Iz centrale HDZ-a zasad Graniću ne stižu željeni odgovori, ali na terenu lokalni HDZ-ovci već objeručke prihvaćaju koaliciju sa svojim nekadašnjim kolegama, ako su im njihovi glasovi nužno potrebni za konstituiranje vlasti.

Valja razumjeti Granićevo nastojanje da s DC-om opstane na hrvatskoj političkoj sceni, pa i po cijenu posipanja pepelom. Samo pitanje je koliko će birači ubuduće ozbiljno uzimati čovjeka koji se uvijek pozivao na visoka načela, a tako lagano prelazi preko najsramotnijih zloupotreba, što su ih činili ljudi s kojima je opet spreman surađivati.