Večernji list: 16. 11. 2001.

HAAŠKI SUD - ICTY PRIHVATIO PRIGOVORE OBRANE

Optužnica protiv Ademija na popravak

Obrana tvrdi da nema dokaza o činjeničnim navodima iz optužnice, odnosno da nije navedena ni jedna Ademijeva zapovijed

ZAGREB - Sudsko vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije (ICTY) prihvatilo je jučer na statusnoj konferenciji prigovor obrane na optužnicu protiv generala Rahima Ademija, kazao je u telefonskom razgovoru za Hinu Ademijev branitelj Čedo Prodanović.

- Sudac je prihvatio prigovor obrane na optužnicu protiv generala Ademija i optužnica je vraćena tužiteljstvu koje do 26. studenoga mora podnijeti novu ispravljenu optužnicu - rekao je Prodanović.

Obrana generala Ademija prigovorila je na formu optužnice, smatrajući da je ona nejasna i nespecifirana, posebno u vezi s dokumentima koji bi trebali dokazati progone. Obrana je u svom prigovoru nadalje tvrdila da nema dokaza o činjeničnim navodima iz optužnice, odnosno da nije navedena ni jedna Ademijeva zapovijed, te da u optužnici nedostaju mjesta i vrijeme nekih navodnih zločina.

Sudac Almiro Rodrigues prihvatio je djelomično zahtjev obrane te tužiteljstvu dao rok od 14 dana da podnese popis svih materijalnih činjenica koje predstavljaju zločine progona, imena 15 žrtava čija imena nisu navedena u optužnici, kao i mjesto i datume incidenata za sve druge žrtve koje se navode u optužnici, te podatke o drugim krivičnim djelima koja se navode u optužnici.

Tužiteljstvo Haaškog suda generala Ademija optužuje za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom Medačkog džepa u rujnu 1993., te za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja. (H)