Slobodna Dalmacija: 17. 11. 2001.

DOBROSLAV PARAGA, PREDSJEDNIK HSP-a 1861. NA KONFERENCIJI ZA TISAK

VONS je naručio moju likvidaciju

ZAGREB - Očekujem da Državno odvjetništvo pokrene kaznenu prijavu koju je jedan djelatnik SZUP-a prije osam godina podnio protiv Đure Perice. Sa sadržajem naručene moje likvidacije upoznao me je odvjetnik Slobodan Budak u svibnju 1993. godine jer je taj djelatnik SZUP-a u njegovoj odvjetničkoj kancelariji pohranio tu izjavu ako mu se nešto dogodi. Naime, Đuro Perica tom djelatniku SZUP-a 1993. godine prenio je poruku Franje Tuđmana i odluku s VONS-a da se mene eliminira kao političkog protivnika - izjavio je to Dobroslav Paraga, predsjednik Hrvatske stranke prava 1861., na konferenciji za tisak održanoj u petak. Stoga nisu točne izjave predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a da se eventualne likvidacije političkih protivnika nisu mogle dogovarati na tako širokom krugu Ijudi kao što je VONS.

Inače, Paraga je kazao da je njegov odvjetnik dobio ponudu odvjetnika Vladimira Šeksa u kojoj bi se Šeks ispričao Paragi što ga je nazvao duševnim bolesnikom. To više izjave Ante Đapića, gdje se poziva na Šeksovu ocjenu da sam duševni bolesnik, deplasirane su. Zdrav sam i sa svojom strankom borim se protiv organiziranog kriminala.

A. MALENICA

Vjesnik: 17. 11. 2001.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE PREDSJEDNIKA HSP-a 1861 DOBROSLAVA PARAGE

»O likvidacijama su odlučivali Đapić i Perica«

ZAGREB, 16. studenog - U povodu nedavne izjave predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Vladimira Šeksa da se eventualne likvidacije političkih protivnika nisu dogovarale na sjednicama VONS-a, nego u užem krugu, konferenciju za novinare održao je u petak predsjednik Hrvatske stranke prava 1861. Dobroslav Paraga. Prema njegovim riječima, »postoje dokazi da su u likvidacije, osim predsjednika Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška, bili umiješani i Anto Đapić i Đuro Perica«.

»U prosincu 1993. jedan djelatnik SZUP-a podnio je kaznenu prijavu protiv Perice koji je od njega 17. ožujka iste godine zatražio moju likvidaciju. Tom prilikom, Perica je rekao da ima nalog Predsjednika da makne Paragu i da su se s tim složili i Anto Đapić i tajnik poglavnikovog Hrvatskog oslobodilačkog pokreta iz Australije Tomica Hrvojević. Cilj moje likvidacije bilo je preuzimanje kontrole nad HSP-om, a smrt sam izbjegao, jer sam ubrzo otputovao u SAD«, rekao je Paraga, dodavši da očekuje da državni odvjetnik pokrene postupak protiv Perice. Paraga je spomenuo i stenogram razgovora Tuđmana i Đapića iz 1996. u kojem se također govori o njegovoj likvidaciji. Govorio je i o pokušaju da se u listopadu 1991. ubije Milan Levar kao i o ubojstvu četvorice pripadnika HOS-a u Sisku, u rujnu iste godine, za koje nitko nije kažnjen.

Paraga se osvrnuo i na nedavnu Đapićevu izjavu kojom ga je u Saboru, pozivajući se na Šeksa, nazvao psihičkim bolesnikom. »Zbog te Šeksove izjave podnio sam odštetni zahtjev za klevetu i zatražio odštetu od 100.000 kuna, a nedavno je Šeksov odvjetnik ponudio mojem odvjetniku ispriku da se izbjegne proces. Zato je smiješno da se sada Đapić poziva na Šeksovu izjavu da sam ja lud«, rekao je Paraga.

Marijan Lipovac