Vjesnik: 20. 11. 2001.

Svjetska banka stopirala donatorsku konferenciju za BiH

Visoki predstavnik Wolfgang Petritsch upozorava da vlast BiH ne uspijeva ostvariti 18 preduvjeta na koje ih je obvezala EU / Zbog toga se i potencijalni donatori drže po strani - dok se ne dobiju traženi rezultati i program razvoja

MOSTAR, 19. studenoga (Od Vjesnikova dopisnika) – Svjetska banka stopirala je planiranu donatorsku konferenciju za Bosnu i Hercegovinu jer vlasti te zemlje nisu ispunile preduvjete, iznesene u 18 točaka na koje je EU obvezala središnju vlast i vodstva dvaju entiteta.

Riječ je o 18 preduvjeta koji su trebali biti ispunjeni još prije pola godine, pojasnio je visoki predstavnik Wolfgang Petritsch, a tek nakon njihova ispunjenja pristupilo bi se izradi studije za realizaciju predviđenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH. Kako BiH ne uspijeva zadovoljiti postavljene kriterije i potencijalni donatori držat će se po strani sve dok se ne dobiju traženi rezultati i program razvoja, mišljenja je Petritsch. Odgovornost za neispunjenje preduvjeta, odnosno za daljnji uspjeh u razvoju Bosne i Hercegovine, ističe nadalje, »vrlo jasno se prenosi na lokalne vlasti«.

Iako je najavljivana donatorska konferencija za Bosnu i Hercegovinu stopirana od strane Svjetske banke i Europske unije, visoki predstavnik ipak nije pesimist. Ističe da »međunarodna zajednica i ključne europske institucije ostaju čvrsto na kursu implementacije Daytonskog sporazuma«. Isto tako, aktualni angažman međunarodnih čimbenika u obračunu s međunarodnim terorizmom »neće negativno utjecati na neke nezavršene poslove koje međunarodna zajednica ima u Bosni i Hercegovini«. Kao »posebno ohrabrujuću« Petritsch je ocijenio javno izraženu spremnost premijera Republike Srpske Mladena Ivanića da manji bosansko-hercegovački entitet počne dosljedno primjenjivati Zakon o suradnji s Haaškim sudom koji je prošlog mjeseca osvojila Narodna skupština RS-a u Banjoj Luci (uhićenje osumnjičenih ratnih zločinaca, prije svih Karadžića i Mladića).

Govoreći o aktualnoj situaciji u BiH nakon posjeta SAD-u, Petritsch je iskazao nužnost znatno bolje suradnje središnje vlade s entitetskim vladama te potrebu postizanja »politike kompromisa« kao što je to bio slučaj s donošenjem izbornog zakona. Međunarodna zajednica, dodao je, inzistirat će na uspostavi »odgovornog partnerstva« s lokalnim vlastima u oba netiteta, pri čemu ipak nije propustio naglasiti problem s političarima u Banjoj Luci, koji moraju shvatiti potrebu suradnje u procesu izgradnje jedinstvene države BiH, »sposobne približiti se, a jednog dana i priključiti Europskoj uniji«. Bez takve Bosne i Hercegovine, tvrdi Petritsch, neće biti ni Republike Srpske.

Mario Marušić