Vjesnik: 20. 11. 2001.

»Zbog starih struktura u UNS-u, istraga bez pravih rezultata?«

Adlešić: Treba pričekati izvješće UNS-ova povjerenstva o nalazima u SIS-u i HIS-u i nakon toga vidjeti koliko je bilo nezakonitih prisluškivanja / Ninić: Mnogo je funkcionalnije da istragu obavi UNS, nego da u Saboru zbog reklame osnivamo povjerenstvo / Kajin: Nedovoljno je i nedovoljno da samo UNS provjerava u HIS-u i SIS-u, nego bi za sve to, uključujući i sam UNS, trebalo osnovati nezavisno saborsko povjerenstvo

ZAGREB, 19. studenoga – IDS-ovi zastupnici ovoga će tjedna u Saboru potaknuti skupljanje potpisa za svoj zahtjev da se u parlamentu osnuje istražno povjerenstvo o prisluškivanju koje su tajne službe provodile za vladavine HDZ-a.

Budući da je slično povjerenstvo već osnovano pri UNS-u i već istražuje HIS-ove dosjee, nakon čega će prijeći i u SIS-ov arhiv, za pretpostaviti je da bi ta IDS-ova inicijativa mogla u Saboru doživjeti sličnu sudbinu kao i HDZ-ova za osnivanje povjerenstva o prodaji dubrovačkog »Excelsiora«. Iako je politička pozadina potpuno drukčija, glavni argument koji je vladajućoj većini poslužio za odbijanje HDZ-ovog zahtjeva - da se istražna povjerenstva nisu pokazala učinkovitima te je bolje nadležnim tijelima prepustiti da rade svoj posao - u slučaju dosjea zvuči posve logično.

Predsjednica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalu sigurnost i predsjednica kluba HSLS-a Đurđa Adlešić rekla je Vjesniku da nema ništa protiv povjerenstva, ali da bi se taj posao ipak trebao obaviti na višoj razini. »Treba pričekati izvješće UNS-ova povjerenstva o nalazima u SIS-u i HIS-u i nakon toga vidjeti koliko je bilo nezakonitih prisluškivanja. Tada bi se u taj posao morali uključiti i Vlada i Državno odvjetništvo, koje bi trebalo poći optužnice protiv odgovornih za nezakonito prisluškivanje i praćenje, jer je riječ o kršenju ljudskih prava građana«, ističe Đurđa Adlešić.

Potpredsjednik Odbora Ivan Ninić (SDP) tvrdi: »Mnogo je funkcionalnije da to obavi UNS-ovo povjerenstvo, nego da u Saboru zbog reklame osnivamo povjerenstvo. Iako nemam ništa protiv toga, mislim da je bolje da stručnjaci odrade svoj posao, a saborski odbor onda vidi je li sve u redu. Ako ne budemo zadovoljni njihovim nalazom, možemo osnovati povjerenstvo«, ističe Ninić.

Upozorava također da se dosjei ne smiju uništavati, jer je riječ o kaznenim djelima nezakonitog prisluškivanja.

Damir Kajin (IDS) ne slaže se s tim da će UNS-ovo povjerenstvo najbolje obaviti posao s dosjeima. »Nedovoljno je i nedovoljno da samo UNS provjerava u HIS-u i SIS-u, nego bi za sve to, uključujući i sam UNS, trebalo osnovati nezavisno saborsko povjerenstvo«, kaže Kajin, istakavši da bi UNS-ovi profesionalci trebali biti na usluzi saborskom povjerenstvu. I dok im profesionalnost nitko ne može osporiti, Kajin upozorava na politička opredjeljenja starih struktura u UNS-u zbog kojih bi čitava istraga mogla proći bez pravih rezultata, pa bi upravo zato netko sa strane mogao bolje obaviti posao.

»Ne bježimo od toga da je središnje državno pitanje to kako zatvoriti proračun za 2001. godinu i ostvariti onaj za 2002., ali činjenica je da država mora doživjeti katarzu u vezi s prisluškivanjem i dosjeima i tada krenuti ispočetka«, rekao je Kajin.

Marija Pulić