Novi list: 21. 11. 2001.

HDZ-ov KADAR U MORH-u UOČI PRIMOPREDAJE VLASTI KUPOVAO SKUPOCJENE STANOVE U ZAGREBU I JEDAN U DUBROVNIKU

Ljubo Ćesić – Rojs potpisao kupnju 15 stanova za 5,7 milijuna DEM

Tadašnji ministar obrane Pavao Miljavac kaže da je zamrznuo odluku o kupovini tih 15 zagrebačkih stanova upravo zbog promjene vlasti. Ipak, prema informacijama koje smo dobili u MORH-u, ugovori su potpisani u siječnju 2000. godine

ZAGREB - Posljednji HDZ-ov pomoćnik ministra obrane Sektora za gospodarenje Ljubo Ćesić - Rojs potpisao je tek nekoliko dana prije ulaska u MORH sadašnjeg ministra obrane Joze Radoša, ugovore za kupnju 15 tzv. službenih stanova u Zagrebu. Prema nalazima Državne revizije tih 15 stanova MORH je ugovorio po cijeni od 5,7 milijuna DEM, ili u prosjeku vrtoglavih 380 tisuća DEM za jedan stan.

Prema riječima tadašnjeg ministra obrane Pavla Miljavca, spomenuti su se stanovi u njegovo vrijeme planirali kupiti za potrebe djelatnika MORH-a koji su na službu u Ministarstvo došli iz drugih hrvatskih gradova. Na takav se sistem Miljavac odlučio zbog teškoća razdvojenosti tih zaposlenika od obitelji te zbog skupog hotelskog smještaja koje je MORH za njih plaćao. Ideja je bila da se ti zaposlenici u Zagreb presele zajedno s obitelji te da, nakon što obave posao u MORH-u, napuste stan koji bi se potom prepustio nekom drugom zaposleniku.

No, Miljavac nam je kazao da je, koliko se sjeća, zamrznuo odluku o kupovini tih 15 zagrebačkih stanova upravo zbog promjene vlasti, te da se Radoš prije potpisivanja tih ugovora, htio upoznati s detaljima.

Ipak, prema informacijama koje smo dobili u MORH-u, ugovori su potpisani u siječnju 2000. godine nakon provedenog javnog natječaja, dakle prije nego što je Radoš službeno ušao u MORH. Jesu li pak svi ti stanovi još uvijek u vlasništvu MORH-a ili je dopušteno da ih njihovi stanari otkupe (za mizerne iznose) službenim se putem jučer nije moglo doznati, kao što nam je izostao odgovor na pitanje koji ljudi žive u spomenutim stanovima.

Radoš se, prema pouzdanim informacijama, susreo s velikim problemom nepovoljnih ugovora što ih je MORH sklapao u vrijeme HDZ-a, a on je jedini čovjek koji ih je mogao poništiti. No, to ipak nije učinio jer je procijenjeno kako bi MORH više štete pretrpio poništavanjem ugovora i plaćanjem odšteta nego legaliziranjem postojećeg stanja. Upravo to se dogodilo i u slučaju skupocjenih stanova.

U siječnju 2000. godine sklopljen je i ugovor za kupnju stana u Dubrovniku za 250 tisuća DEM, za koju je Državna revizija ustanovila da MORH tu kupnju nije unaprijed planirao, te da ju je obavio izravno od prodavatelja, mimo javnog natječaja. Također je utvrđeno da je prodavatelj (koji se ne navodi), iako je stan trebao predati do sredine listopada 2000. godine, to nije učinio do konca ožujka 2001. godine, kada je završen taj dio revizijskog izvješća.

Inače, naši izvori kažu da za vrijeme nove vlasti MORH nije sklopio niti jedan ugovor o kupnji službenih stanova, niti izgradnji novih.

Saša VEJNOVIĆ