Slobodna Dalmacija: 22. 11. 2001.

MIROSLAV BULIČIĆ NAKON ODLUKE IZVRŠNOG ODBORA SPLITSKOG HSLS-a KOJOJ SE ON JEDINI SUPROTSTAVIO:

I Budiša mi je rekao da ustrajem protiv Podruga

Po povratku iz Prištine Budiša mi je poručio da ustrajem u svom stavu da Podrug ne bude dogradonačelnik, kaže Miroslav Buličić

Piše: Marina PROTIĆ

Splitski HSLS je najnovijom odlukom Izvršnog odbora da ipak podrži izbor Luke Podruga (HČSP) za zamjenika gradonačelnika Splita, i to samo dva mjeseca nakon što mu je podršku uskratio, nadmašio samog sebe u nastojanju da bude nedosljedan. U samo nekoliko mjeseci, točnije od lipnja, kada se odlučio za suradnju s Hrvatskim blokom, do danas, povukao je niz poteza koji su ubrzano umanjivali solidan izborni rezultat od četiri vijećnička mjesta, koji je ostvario samostalno izlazeći pred birače na proljetnim izborima.

Vjerojatno svjestan da bi u ovom trenutku novi izbori bili pogubni za stranku, IO HSLS-a odlučio se za produženje koalicije i održavanje vlasti u gradu skačući sam sebi u usta, što je na koncu rezultiralo i najavom ostavke predsjednika ogranka Miroslava Buličića bude li u ponedjeljak Podrug izabran za zamjenika Ivanu Škariću. Podršku kandidaturi Luke Podruga dalo je 11 članova Izvršnog odbora, pet ih je bilo suzdržano, a jedini protiv bio je Buličić.

U ekskluzivnoj izjavi za Slobodnu Dalmaciju Buličić je kazao kako se na vlastitu inicijativu u ponedjeljak konzultirao o tom problemu i s Draženom Budišom kao bivšim predsjednikom stranke i kandidatom za novog predsjednika HSLS-a.

— Po povratku iz Prištine Budiša mi je kazao kako zna za taj problem te poručio da ustrajem u svom stavu da Podrug ne bude dogradonačelnik. To njegovo mišljenje poklopilo se s mojim, ali i sa stavom Đurđe Adlešić, potpredsjednice stranke, i Joze Radoša, v.d. predsjednika s kojima sam također razgovarao i koji su još ranije kazali kako Podruga treba izbjeći — kazao je Buličić.

Splitski gradonačelnik Škarić, pak, uopće ne želi o toj temi razgovarati s novinarima. Nakon sjednice Izvršnog odbora u utorak navečer kazao je kako će nam sve postati jasno tek za dva do tri mjeseca, a jučer je izjavio kako se on ne bavi politikom, nego samo komunalom i škovacama, jer mu tako stoji u opisu radnog mjesta.

Podsjetimo, u lipnju su sporazum o suradnji Hrvatskog bloka i HSLS-a potpisali Zvonimir Puljić, predsjednik splitskoga HDZ-a, Luka Podrug, predsjednik splitskog HČSP-a, Miroslav Buličić, predsjednik HSLS-a Splita, i Ivan Škarić (HSLS) kao mandatar. Njime je, među ostalim, utvrđeno da mjesto jednog zamjenika gradonačelnika pripada listi HSP-HČSP, ali se drugi dogradonačelnik ipak nije birao u paketu s ostalim članovima Poglavarstva. Kada je u rujnu izbor još jednog zamjenika gradonačelnika počeo tresti vladajuću koaliciju, Izvršni odbor HSLS-a je donio odluku kojom odbija dati podršku Podrugu, i to s 18 glasova za i s dva suzdržana, dok protiv takve odluke nije glasovao nitko. Tada se oglasio Podrug javno pozvavši sve stranačke članove Poglavarstva da napuste izvršnu splitsku vlast ili će pak on inzistirati na novim izborima, što je očito bilo dovoljno da neki haeselesovci promijene svoj stav.

Unatoč posljednjoj odluci splitskoga HSLS-a, još uvijek nije sigurno hoće li Podrug postati dogradonačelnik. Naime, većinu u splitskom Gradskom vijeću čine HDZ-HDRS-HKDU sa sedam vijećnika, HSP-HČSP s dva vijećnika, HSLS s četiri vijećnika i Zoran Kastropil koji je u Vijeće ušao kao član HSP-a, ali je sada nezavisni vijećnik.

Podrugu je za izbor potrebna podrška 13 vijećnika, međutim pitanje je hoće li četvorica haeselesovaca glasovati prema odluci stranke ili će pak slijediti predsjednika ogranka. O njihovu glasovanju ovisi, dakle, ne samo Podrugov izbor, nego i opstanak postojeće vlasti, ali i odlazak Buličića s mjesta predsjednika splitskoga HSLS-a. Dignu li ruku protiv Podruga, izglasat će i sebi odlazak iz Vijećnice jer su u tom slučaju novi izbori skoro pa gotova stvar.