Slobodna Dalmacija: 22. 11. 2001.

SARAJEVO: NASTAVLJEN PROCES ZA UBOJSTVO DOMINISTRA FEDERALNOG MUP-a

Leutar ubijen jer je otkrio krađu 85 milijuna maraka?

Piše: M. SIVRIĆ

MOSTAR — Ubojstvo direktora Promdei banke Ibrahima Dedića u izravnoj je vezi s ubojstvom doministra federalnog MUP-a BiH Joze Leutara koji je otkrio u BiH krađu od 85 milijuna njemačkih maraka i zbog toga što je to otkrio, Leutar je ubijen — kazao nam je u telefonskom razgovoru odvjetnik Faruk Balijagić nakon nove rasprave održane u srijedu u Županijskom sudu u Sarajevu o slučaju Leutar.

Inače, odvjetnik Faruk Balijagić zajedno s odvjetnicima Josipom Muselimovićem i Marijem Bogdanovićem nedavno je preuzeo obranu prvooptuženoga u ovom procesu generala Ivana Andabaka. General Andabak i ostali terete se za umiješanost u atentat na pokojnog doministra federalnog MUP-a Jozu Leutara, a sudi mu se u odsutnosti.

Ugledni tuzlanski odvjetnik Balijagić nam je kazao kako je po svemu ovaj sudski proces najtipičnija montaža, te da bi optuženi trebali biti na slobodi.

Inače, u srijedu je pred Velikim vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu nastavljen kazneni postupak koji se vodi protiv generala Ivana Andabaka i ostalih u povodu atentata na doministra federalnog MUP-a Jozu Leutara. Na glavnu raspravu pristupili su branitelji prvooptuženoga Josip Muselimović, Mario Bogdanović i Faruk Balijagić, te drugi angažirani branitelji.

Odmah na početku glavne rasprave odvjetnik Josip Muselimović podnio je zahtjev da se glavna rasprava odgodi i da se pozvani vještaci ne saslušavaju budući da je izvjesno kako će se nova glavna rasprava održati iznova zbog promjene sudskog Vijeća. Muselimović je zatražio prisutnost i saslušanje Jacquesa P. Kleina na okolnosti njegovih saznanja vezanih uz ovaj događaj, te od federalnog MUP-a obavijest o formiranju novog ekspertnog tima koji treba istražiti ubojstvo ministra Leutara i pokušaj atentata na Svetog Oca prilikom njegova dolaska u Sarajevo.