Jutarnji list: 23. 11. 2001.

Petorka odlučila: odvjetnik Ortynski mora otići

Glavne su zamjerke Ortynskom što stalno stvara afere, a ima slabe radne rezultate

ZAGREB - Glavni državni odvjentik Radovan Ortynski definitivno treba otići. Zaključak je to, doznajemo, sastanka petorke na kojem je rečeno da se Ortynski pokazao kao promašaj. No, s prijedlogom za njegovo razrješenje Vlada neće izaći odmah, nego treba naći novog kandidata.

Glavne su zamjerke Ortynskom što neprestano stvara afere, a ima slabe rezultate. Nakon što je bio izjavio da su suci korumpirani, Ortynski je ozbiljno upozoren da pripazi na izjave i čak mu je bilo, zabranjeno istupanje u medijima. Uslijedila je svađa Državnog odvjetništva s policijom oko slučaja prevare države za 21 milijun kuna PDV- a. No, kap koja je prelila čašu bili su njegovi istupi u Sarajevu gdje se žalio da ga predsjednik Mesić i premijer Račana ne podržavaju u borbi protiv organiziranog kriminala. Nakon što su na sastanku petorke izneseni argumenti za smjenu Ortynskog, i nakon što su se svi složili da treba naći novog kandidata, premijer je pitao ima li tko prijedlog. Budući da nitko nije irnao novo rješenje, sa smjenom Ortynskog će se pričekati.

Prema Zakonu, glavnog državnog odvjetnika smjenjuje Sabor na prijedlog Vlade uz prethodno mišljenje Odbora za pravosuđe. Prijedlog mora sadržavati obrazloženje i razlog. Razlozi za smjenu postoje ako "nezakonito, nepravodobno ili nedovoljno stručno obavlja svoju dužnost, ako državno odvjetništvo ne ostvaruje rezultate, ako poslove državnoodvjetničke i pravosudne uprave ne obavlja u skladu s propisima ili ih ne obavlja pravodobno, te ako nije podnosio zahtjeve za pokretanje stegovnog postupka".

Ivanka Toma