Jutarnji list: 26. 11. 2001.

SLUČAJ PODRUG Uoči sutrašnje neizvjesne sjednice Gradskog vijeća Splita o izboru Luke Podruga za dogradonačelnika

Radoš: Ne razumijem Budišinu politiku

SPLIT, ZAGREB - Vršitelj dužnosti predsjednika HSLS-a i jedan od ozbiljnijih pretendenata na mjesto predsjednika HSLS-a Jozo Radoš jučer nije htio opširnije komentirati odluku svog najozbiljnijeg protukandidata Dražena Budiše da osudi izbor Luke Podruga za splitskog dogradonačelnika. Time se Budiša distancirao od Ivice Škarića unatoč predviđanjima da će ga podržati i stao na stranu lokalnog HSLS-ovca Miroslava Buličića.

- Ne bih htio komentirati taj Budišin potez. Već duže vrijeme odnosno još od ljeta ne razumijein politiku Dražena Budiše - kazao je Radoš koji je, podsjetimo, nakon sjednice Malog vijeća HSLS-a najavio da će povući mjere protiv članova HSLS-a koji podrže izbor Podruga za dogradonačelnika.

Neizjesno glasovanje

Iako je splitski gradonačelnik i mandatar gradske vlade Ivan Škarić najavio da će danas na sjednici Gradskog vijeća Splita zatražiti da prva točka dnevnog reda bude glasovanje o imenovanju pravaša Luke Podruga za njegova drugog zamjenika, neizvjesno je hoće li do toga uopće doći.

Naime, da bi točka bila uvrštena u unaprijed složeni dnevni red, mora je predložiti Odbor za imenovanja na čijem je čelu Podrug ili zatražiti barem trećina od 25 vijećnika. Zato su se u protekla dva dana održavale konzultacije s vijećnicima kako bi se osigurala potpora na kojoj "rade" Škarić i Zvonimir Puljić, predsjednik GV-a Split, koji su bezuspješno pokušali unaprijed prikupiti potpise. Škarić je čak najavio da će tražiti tajno glasovanje na sjednici, no sudeći prema političkoj klimi u gradu, rasplet nitko ne može predvidjeti.

Jutarnji neslužbeno doznaje da je u proteklih nekoliko dana najveći pritisak bio na četiri vijećnika HSLS-a Tonča Blaževića, Gorana Kursara, Petra Krolu i Katju Ozretić koji su navodno bliži svome stranačkom predsiedniku Miroslavu Buličiću, a koji je najavio ostavku ako Podrug bude imenovan i u tome dobio podršku Joze Radoša i Dražena Budiše.

Zaokret HSLS-a

Raspad u gradskom HSLS-u logičan je tijek događaja nakon zaokreta te stranke iz koalicije s ljevicom na desnicu. HDZ zajedno s pravašima ima deset glasova pa bez liberala nema većinu. Jedino je sigurno da vijećnici koalicije SDP-a i HSS-a te stranke umirovljenika neće glasovati za Podruga, a ni dva vijećnika ASH i HNS-a. Iako prema Statutu gradska uprava može funkcionirati i s jednim zamjenikom gradonačelnika, izvjesno je da Podrug neće lako pustiti funkciju koja mu je obećana u dogovorima s desnicom jer su tim obećanjem liberali sebi i osigurali tri važna mjesta u Poglavarstvu . Podrug je već najavio da ako ne bude imenovan, Split čekaju novi izbori.

N. Bakotić