Vjesnik: 27. 11. 2001.

Postupni napredak suradnje s Haagom

NEW YORK, 26. studenoga - Suradnja Međunarodnog suda za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) i Hrvatske »postupno je napredovala« od 1. kolovoza lani do 31. srpnja ove godine, u razdoblju na koje se odnosi najnoviji izvještaj o radu Haaškog suda podnesen u ponedjeljak Općoj skupštini UN-a u New Yorku.

»Nakon obećavajućeg početka u siječnju 2000. godine (...) bilo je nekih poteškoća i otezanja u vezi sa zahtjevom Tužiteljstva ICTY-ja u drugoj polovici 2000. godine«, stoji u izvještaju.

Predsjednik ICTY-ja Calude Jorda i glavna tužiteljica Carla del Ponte ocijenili su da su »ipak, riješeni neki od najvećih problema suradnje, poput saslušanja osumnjičenih visokih dužnosnika i pristup politički osjetljivim masovnim grobnicama u Kninu«. U izvještaju se bilježi da su u srpnju objavljene dvije dotad tajne optužnice, protiv Ante Gotovine i Rahima Ademija te da se Ademi dragovoljno predao Sudu.

Najviše pohvala Jorde i Del Ponteove dobile su nove vlasti u Beogradu zbog izručenja Slobodana Miloševića. Ističe se da je to prvi put u povijesti međunarodnog sudovanja da je optužnica podignuta protiv još uvijek vladajućeg šefa neke države i da je on izručen kako bi odgovarao za djela počinjena tijekom obnašanja vlasti.

Dužnosnici ICTY-ja naglašavaju međutim da u SRJ još nije donesen zakon o suradnji sa Sudom, te da Tužiteljstvo »očekuje dalje izručivanje osoba iz Srbije optuženih za ratne zločine«.

U izvještaju stoji da vlasti Republike Srpske nisu pokazale volju uhititi i predati optuženike za koje se zna da su na njihovu području, a da je otvaranje ureda za vezu u Den Haagu i povremeno dopuštanje razgovora sa svjedocima i pristup dokumentima tek »znak dobre volje«.

Šimonović: Nacionalnim sudovima povjeriti više procesa

Hrvatska se zauzima da sve više suđenja optuženim ratnim zločincima bude pred nacionalnim sudovima a da ICTY sudi samo najistaknutijim pojedincima, rekao je hrvatski predstavnik pri UN-u Ivan Šimonović u raspravi Opće skupštine o izvještaju ICTY-a.

»Uvjereni smo da Sud ubuduće treba slijediti model Miloševićeva slučaja«, rekao je. Pritom misli na činjenicu da je riječ o najvišem državnom dužnosniku koji odgovara za zločine po međunarodnom pravu, ali i za konkretna djela a ne samo po objektivnoj odgovornosti.

»I u izvještaju Predsjednika Suda s pravom se govori o presudnoj ulozi nacionalnih sudova (...) Smisao ICTY-ja nije nadomjestiti nacionalne sudove nego potaknuti ih da ispune svoje obveze poštujući u cijelosti vladavinu prava«. Poboljšanje prilika na jugoistoku Europe omogućit će da nacionalno sudstvo preuzme ne samo nove slučajeve nego i neke od dosad podignutih optužnica ICTY-ja, smatra Šimonović i dodaje da je, po njegovu mišljenju, hrvatsko sudstvo za tu zadaću već spremno. Zatražio je da se ICTY-ju odmah izruči zloglasna vukovarska trojka.

Zamijenili braću Graniće

Suca Jordu i tužiteljicu Del Ponte ponešto je zbunilo srodstvo dvojice visokih dužnosnika prijašnje i sadašnje hrvatske vlade pa na 13. stranici izvještaja pišu da su 8. rujna prošle godine ICTY posjetili ministar pravosuđa Stjepan Ivanišević i zamjenik predsjednika Vlade Mate Granić. (Hina)