Večernji list: 27. 11. 2001.

PRORAČUN 2002. - NAKON GODINU DANA SVOJEVRSNOG POSTA, 2002. NEKA DRŽAVNA TIJELA DOBIT ĆE NOVA VOZILA

Država kupuje više od 100 automobila

Dogodine osam puta više za državne automobile. Najviše novca za aute trebali bi dobiti Carinska uprava i Ministarstvo zdravstva

Država će, nakon godinu dana svojevrsnog posta, 2002. godine uložiti više novca u obnovu voznog parka dijela njezinih ministarstava, uprava, zavoda i agencija. Prema prijedlogu proračuna za sljedeću godinu, za tu bi stavku trebalo izdvojiti 13,3 milijuna kuna, odnosno čak osam puta više nego ove godine, kad je ona iznosila skromnih 1,6 milijuna.

Kad bi se svota za nabavu automobila za sljedeću godinu, naravno pod pretpostavkom da je amenuje Sabor, podijelila sa 100.000 kuna (cijenom pristojnog novog auta za hrvatske prilike), dolazi se do brojke od 133 nova automobila u državnom vlasništvu. Naravno, jasno je da će neka državna tijela kupovati skuplje, a neka jeftinije automobile, pa se može zaključiti da će na godinu državnim novcem biti kupljeno više od 100 auta. Manje novca za vozila moći će, primjerice, izdvojiti Državni zavod za statistiku (koji bi trebao imati na raspolaganju 80.000 kuna) ili Agencija za promet određenim nekretninama sa skromnih 67.500 kuna.

Prema onima koji planiraju težinu državne blagajne za 2002. godinu, najviše novca za nabavu vozila trebalo bi stići u Carinsku upravu - čak pet milijuna kuna. Nakon carinika slijedi Ministarstvo zdravstva sa 2,8 milijuna kuna, Državna geodetska uprava sa 1,15 milijuna. No, državni geodeti zanimljivi su jer bi 900.000 kuna za nova vozila trebali podmiriti iz vlastita prihoda. Milijun kuna za nova vozila trebao bi dobiti Hrvatski centar za razminiranje. Državni inspektorat moći će nabaviti vozila vrijedna 840.000 kuna, Ministarstvo kulture 500.000, Ured predsjednika i Komisija za vrijednosne papire po 400.000 kuna, Matica iseljenika 370.000 kuna. Novim autima moći će se iduće godine pohvaliti i Državni zavod za normizaciju i mjeriteljstvo (225.000 kuna), Ministarstvo prometa (200.000), Državna uprava za vode (150.000) i Vatrogasna zajednica (120.000 kuna).

To, međutim, nije konačna svota koja će se iz proračuna izdvojiti za vozila. Postoji i proračunska stavka pod nazivom "dodatna ulaganja na prometnim sredstvima", koja bi na godinu trebala težiti tri milijuna kuna, odnosno 2,3 puta više nego ove godine. Iz državne blagajne platit će se i zamjena guma na vozilima koja se nalazi pod stavkom "sitni inventar i autogume". U taj sitni inventar ne ulaze uredske potrepštine jer se one nalaze na drugoj proračunskoj poziciji. A za tu stavku na godinu bi se trebalo izdvojiti 22,4 milijuna kuna, odnosno 26,7 posto više od ovogodišnjih 17,7 milijuna kuna.

Renato Ivanuš

Ured predsjednika aute za protokol kupit će na leasing

Ured predsjednika Mesića nema svoj vozni park, već se koristi službenim vozilima MORH-a ili MUP-a. Stoga ni planiranih proračunskih 400 tisuća kuna u stavci prijevoznih sredstava nije namijenjeno kupnji nekog posebnog automobila za predsjednika ili Ured, već je cilj da se vozila za protokolarne svrhe uzmu na leasing. Prije toga bit će razmotreno nekoliko ponuda i potom će se od novca određenog za tu svrhu otplaćivati leasing, komentirali su u Uredu predsjednika. (J. P.)