Vjesnik: 28. 11. 2001.

Obnavlja se istraga u slučaju Leutar

Nedostatak materijalnih dokaza koji bi teretili optužene i niz iskaza svjedoka koji su potvrdili alibije optuženih doveli su tužiteljstvo u krajnje neugodan položaj

SARAJEVO, 27. studenoga (Od Vjesnikova dopisnika) - U kontroverznom procesu navodnim ubojicama bivšeg federalnog doministra unutarnjih poslova Joze Leutara mogao bi se dogoditi novi obrat. Kako Vjesnik doznaje od dobro obaviještenih izvora bliskih ovom slučaju, a koji su govorili pod uvjetom zadržavanja diskrecije, istraga koje je dovela do podizanja optužnice protiv Ivana Andabaka, Dominika Ilijaševića, Zorana Bašića, Jedinka Bajkuše, Željka Ćosića i Marija Milićevića mogla bi biti obnovljena!

Razlog je cijeli niz proceduralnih propusta tijekom istrage, koju je vodio praktično jednonacionalni istražni tim. Obrana je u dosadašnjem tijeku suđenja iskoristila otkrivene manjkavosti, uključujući legalno sporan način na koji je istraga provedena, a dovedeno je u pitanje i samo postojanje istražnog tima u vrijeme kada je optužnica protiv spomenute šestorice podignuta.

Inače, nedostatak materijalnih dokaza koji bi teretili optužene i niz iskaza svjedoka koji su potvrdili alibije optuženih, već je u dosadašnjem tijeku procesa doveo tužiteljstvo u krajnje neugodan položaj. Čini se da ono traži »izlaznu strategiju« iz slučaja, jer je gotovo izvjesno da jedini ishod može biti oslobađajuća presuda.

No, takav rezultat doveo bi u krajnje neugodnu situaciju ne samo tužiteljstvo, već i međunarodnu zajednicu, posebno Misiju UN-a u BiH, čiji je prvi čovjek Jacques Paul Klein, izravno upleten u slučaj. »Obećao sam obitelji pokojnog Leutara da će za vrijeme mog mandata biti pronađene njegovi ubojice«, tvrdio je Klein. No, upravo su članovi Leutarove obitelji potvrdili alibi za jednog od optuženih - bivšeg Leutarovog vozača i pratitelja Željka Ćosića.

Ključni svjedok tužiteljstva je, inače, Merim Galijatović, višestruko osuđivani kriminalac i prevarant, bivši pripadnik Kažnjeničke bojne Mladena Naletilića Tute. Galijatović se prošli četvrtak ponovno pojavio pred sucima Vrhovnog suda, što je obavljeno u najvećoj tajnosti, jer njegov identitet kao zaštićenog svjedoka po Zakonu ne može biti otkriven. No, istodobno se Galijatović, kojega nadziru lokalne tajne službe, oglušio o pozive da se u svojstvu »običnog građanina« pojavi kao svjedok pred Sudom.

Fantastična teorija iz njegove priče, na osnovu koje je i podignuta optužnica, dovedena je u pitanje ne samo iskazima svjedoka već i forenzičnim nalazima koji su potvrdili da je eksploziv kojim je ubijen Leutar sličan onome koji je ispod jednog mosta pronađen za vrijeme posjeta Pape Ivana Pavla II. Sarajevu 12. travnja 1997. godine, a kojim je očito bilo planirano izvesti atentat na Svetog Oca.

Ukoliko dođe do obnavljanja istrage u slučaju Leutar, bit će zanimljivo vidjeti što će kazati nekadašnji sarajevski ministar unutarnjih poslova Ismet Dahić, po čijem nalogu je uništen jedan od ključnih dokaza: film što ga je na mjestu atentata snimio službenik koji radio na osiguranju obližnjeg američkog veleposlanstva.

Također, trebat će provjeriti i javnosti već prezentirane tvrdnje po kojima je Leutar ubijen zbog istrage poslovanja Narodne banke BiH, odnosno transakcija desetaka milijuna maraka doniranih za potrebe obrane BiH, a netransparentno potrošenih od bivše Izetbegovićeve administracije. Dio novca stigao je i od međunarodnih islamskih organizacije, od kojih se neke sumnjiče za povezanost s međunarodnim terorizmom. Navodno, s cijelim slučajem je bio povezan i ubijeni kontroverzni hrvatski bankar Ibrahim Dedić, vlasnik Promdei banke, koja je poslovala s Narodnom bankom BiH, što je također predmet sudskog spora.

Naposljetku, zanimljiva je i informacija po kojoj bi Faik Lušija, bivši pomoćnik federalnog ministra unutarnjih poslova i možda ključni čovjek istrage o Leutarovom ubojstvu, uskoro mogao naći u zatvoru. Izvori, doduše, nisu mogli potvrditi da bi se njegovo eventualno uhićenje za sada moglo dovesti u svezu s atentatom na nekadašnjeg doministra unutarnjih poslova.

Alenko Zornija