Slobodna Dalmacija: 28. 11. 2001.

ZAGREB: SLOVENSKI PREDSJEDNIK MILAN KUČAN NAKON RAZGOVORA S HRVATSKIM KOLEGOM STJEPANOM MESIĆEM

Pitanje granice i Ljubljanske banke riješiti kompromisom

Slovenska vlada i ja osobno uvjereni smo da pitanje granice ne sprječava rješavanje drugih pitanja, poput Ljubljanske banke. Smatram da sva pitanja trebamo rješavati kompromisom, istaknuo je Kučan - Rješenje mora zadovoljiti obje strane, kazao je Mesić

Piše: Bisera LUŠIĆ

ZAGREB — Došao sam u Hrvatsku da bih potvrdio kako su odnosi Hrvatske i Slovenije na vrlo visokoj razini, ali da mogu biti još i bolji. Također u Hrvatskoj želim provjeriti na kojem su stupnju otvorena pitanja i kako ćemo ih dalje rješavati. Žao mi je što je kod najvažnije točke naših odnosa, utvrđivanja granice, došlo do određenog zastoja. No uvjeren sam da postojeći sporazum predstavlja dobar kompromis koji ostavlja po strani rasprave o kopnenoj granici, jer bi to moglo zakomplicirati odnose dviju država. Stoga mislim da je potrebno predložiti vladama u Ljubljani i Zagrebu kako dalje, kako provesti sporazum — kazao je slovenski predsjednik Milan Kučan u utorak, nakon razgovora sa svojim domaćinom, hrvatskim šefom države Stipom Mesićem.

Dvojica predsjednika na Pantovčaku su razgovarala prvo u četiri oka, a potom su im se pridružili članovi službenih izaslanstava. Predsjednik Mesić odlikovao je ovom prigodom slovenskog šefa države Veleredom kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom. Službenim boravkom predsjednika Kučana u Zagrebu — a slovenski predsjednik posljednji put u takvom rangu posjeta bio je 1994. — nastavljeni su redoviti kontakti dvojice predsjednika, koji su se od Mesićeve inauguracije susreli čak 10-ak puta u formalnim i neformalnim prigodama.

Glavna tema razgovora bila su, naravno, otvorena pitanja o odnosima dviju država.

— Slovenska vlada i ja osobno uvjereni smo da pitanje granice ne sprječava rješavanje drugih pitanja, poput Ljubljanske banke. Smatram da sva pitanja trebamo rješavati kompromisom. Razgovor s predsjednikom Mesićem ponovno me uvjerio da bi prihvaćanje sporazuma o granici označavalo veliki napredak, jer bismo se tako riješili hipoteke prošlosti i pokazali bismo našu orijentiranost prema Europskoj uniji, odnosno spremnost da probleme rješavamo u europskom duhu i prema europskim standardima — naglasio je Kučan, koji je dodao da bi takvim rješenjem Hrvatska i Slovenija pokazale da ne žele druge zemlje opterećivati vlastitim problemima i ne žele ugrožavati temeljne europske vrijednosti.

— Pokazali bismo da smo spremni provoditi sporazume kojima su regulirana pitanja nastala raspadom bivše države. Obje su vlade uložile puno napora da bi se moglo pregovarati u tom pravcu, kako bismo tražili dugoročna rješenja. Razumijem da je došlo do nekih teškoća, ali nisam pristaša razglabanja o tome tko je što dobio, a tko izgubio. Pristaša sam toga da svi zajedno razmišljamo što dobivamo, a to su mir, sigurnost i prosperitet — rekao je u Zagrebu slovenski predsjednik, koji je naglasio kako smatra da treba nastaviti s pregovorima, iako je svjestan da je pitanje granice uvijek osjetljivo.

Hrvatski predsjednik Stipe Mesić također je govorio o otvorenim pitanjima, prije svega utvrđivanju međudržavne granice u Piranskom zaljevu.

— Smatram da vlade dviju zemalja, koje su do sada obavile golem posao, trebaju nastaviti i kada to bude moguće uspješno dovršiti svoj rad. Rješenje mora zadovoljiti obje strane — rekao je Mesić, koji smatra da otvorena pitanja ne smiju zaustaviti napredak slovensko-hrvatskih odnosa na drugim područjima.

Ako bi Hrvatska i Slovenija to uspjele, onda bi im takva spremnost i sposobnost u rješavanju problema bile i svojevrsna ulaznica za Europsku uniju. Na Pantovčaku se, prije službenog ručka, koji su u čast Milana i Štefke Kučan, priredili predsjednik Mesić i prva dama Milka Mesić, razgovaralo o stanju u regiji, pa su dvojica državnika pozdravila promjene u SR Jugoslaviji i uputila na potrebu individualizacije krivnje, kao i individualnog ulaska zemalja u Europsku uniju.

Mesić je to potvrdio riječima da je Hrvatska spremna na dobre odnose sa susjedima, ali da će u Europu svatko ići vlastitim putem i tempom. Nakon razgovora sa svojim domaćinom predsjednik Kučan susreo se i sa Slovencima koji žive u Zagrebu te predstavnicima slovenskih tvrtki koje posluju u našoj zemlji.