Vjesnik: 28. 11. 2001.

IDS zatražio povjerenstvo za ispitivanje prisluškivanja

Svoje prvo izvješće istražno bi povjerenstvo Hrvatskom saboru moralo dostaviti najkasnije u roku tri mjeseca

ZAGREB, 27. studenoga - Zastupnici Kluba zastupnika IDS-a u saborsku su proceduru uputili prijedlog da Hrvatski sabor osnuje istražno povjerenstvo koje bi rasvijetlilo okolnosti vezane uz praćenje i prisluškivanje uglednih javnih osoba.

Povjerenstvo bi, ističu IDS-ovci, moralo utvrditi tko je i zbog čega naložio praćenje i prisluškivanje, protiv kojih su osoba te mjere naložene, kakve podatke sadržavaju njihovi dosjei, jesu li prikupljeni podaci korišteni i objavljivani u medijima. Konačno, povjerenstvo bi bilo dužno utvrditi jesu li tijela državne vlasti, javne službe i pravne osobe javnog prava, odnosno pojedini zaposlenici u njima prekoračili zakonske ovlasti, stoji u IDS-ovu prijedlogu koji su potpisima podržali i zastupnici stranaka vladajuće koalicije.

Istražno bi povjerenstvo, po IDS-ovu prijedlogu, bilo dužno i ovlašteno zatražiti uvid u sve relevantne dokumente te ispitati osobe koje mogu svjedočiti o razlozima i uvjetima zbog kojih su donesene i naložene pojedine mjera praćenja i prisluškivanja.Zahtjev da se osnuje povjerenstvo, IDS-ovci opravdavaju interesom javnosti.

Svoje prvo izvješće istražno bi povjerenstvo Saboru moralo dostaviti najkasnije u roku tri mjeseca, a paralelno s njim trebalo bi predložiti i mjere za otklanjanje mogućnosti zloporabe ovlasti. Odluku o IDS-ovu prijedlogu Sabor bi trebao donijeti na tekućoj sjednici, dakle do sredine prosinca. (Hina)