Novi list: 29. 11. 2001.

MIRKO NORAC OČITOVAO SE IZ ZATVORA, O KAKO KAŽE ZLONAMJERNIM OBJEDAMA OREŠKOVIĆA

Nemam nikakvih privilegija kod sutkinje Šarić

Odgovorno tvrdim da se s Oreškovićem nikada nisam sastao u prostorijama zatvora, on je loš i kontroverzan čovjek koji me želi diskreditirati kao čovjeka i generala

Piše: Ico MIKULIČIĆ

RIJEKA - Kraj rasprave optuženima za ratne zločine u Gospiću i teške napade Oreškovića, Mirko Norac je u ponedjeljak dočekao u nevjerici. U izvještaju sa suđenja naglasili smo kako se činilo da je htio reagirati, ali je sve ubrzo prekinuto i - ostao je nijem. Jučerašnji telefonski poziv, njegova advokata Sabljara razjasnio nam je mnoga toga...

- Zbog užasnih, izmišljenih objeda i konstrukcija, Oreškovićev istup teško je pogodio mog branjenika Mirka Norca. Unatoč svojoj suzdržanosti prema medijima odlučio je javno progovoriti - rekao nam je odvjetnik Tomislav Sabljar. Dogovorili smo da će nas Norac pokušati nazvati iz zatvora ili ćemo mi preko sutkinje pokušati dogovoriti razgovor s njim. Na žalost, zbog kratkoće vremena za realizaciju razgovora, a hitnosti Norčeve potrebe za reagiranjem, on i njegov odvjetnik odlučili su da se umirovljeni general obrati pismom javnosti i objasni svu apsurdnost situacije. O tom nas je telefonom obavijestio advokat Sabljar i dostavio Norčevo obraćanje javnosti. Usput je dodao da je i njega iznenadio takav stav obrane prvooptuženog i prema sutkinji, i tužitelju.

- To je nedopušten, bezobrazan i neukusan napad. Ja sam sa sutkinjom često profesionalno ratovao, ali moram reći da je ona vrhunski profesionalac i vrlo moralan čovjek, koji je itekako stručno i ljudski podoban za vođenje ovakvog suđenja. Bila je na suđenju čak pretolerantna. Takve uvredljive istupe treba spriječiti i prekinuti u začetku - to jednostavno prelazi granicu dopuštenog. U Haagu se već pri malom skretenju s teme i pokušaju politiziranja Miloševiću gasi mikrofon - to je način da se stvari vrate u kontekst bitnog. Optuženi se mora braniti, ali ne smije druge vrijeđati jer je to nepoštovanje suda i tužitelja, koji je također vrhunski profesionalac. Mnogo toga je dopušteno, ali ipak treba znati mjeru - kaže Sabljar.

- Orešković ne želi suđenje u Rijeci - to je ranije iznosio, nastoji učiniti sve da to izbjegne, njegovo zakonsko pravo je podnositi zahtjeve. Zakon mu dopušušta da se brani kako želi i on je to shvatio na svoj način - kaže odvjetnik Milenko Škrlec, branitelj Stjepana Grandića. - Uostalom, vidjeli ste da su njegovi odvjetnici Olujić i Mišetić zahtjeve iznijeli korektno, a njemu su prepustili da kaže svoj dio - rekao je što je htio i kako je htio i to je na njegovu dušu. Ako je iznio uvrede ili druge činjenice koje se sankcioniraju zakonom, za to na sudu postoji nadležan organ koji treba podnijeti prijavu.

Inače, po mojoj ocjeni, stav prema sutkinji Šarić i tužitelju Hrastu u najmanju ruku nije bio korektan. Sutkinju poznajem jako dugo, vrsni je znalac. Ima sve preference za ovako teško suđenje. Žao mi je jer znam da se osobno založila kako bi pomogla svim optuženicima u izdržavanju pritvora i tužno je da to doživi, mada ponavljam sve to treba gledati u svjetlu taktike obrane.

- Mene Oreškovićev istup nije iznenadio, već neko vrijeme otkad sam prestao biti njegov branitelj slično blati i mene u pismima iz zatvora - tvrdi Velimir Došen, advokat Milana Čanića i dodaje. - Zapravo me čudi da nije i mene napao. O sutkinji, tužitelju i njihovoj profesionalnosti i kvalificiranosti mogu reći sve najbolje, napadi su dio taktike i vrlo vješto plete mrežu. Kao što vidite, ne bira načine. Mislim da to nije u redu, mada se optuženici brane kako znaju i umiju, a to im dopušta i zakon - kaže Došen.

Odvjetnici dodaju da bi već na suđenju reagirali u kontekstu napada na njihove branjenike, a ogradili bi se i od neprimjerenog dijela istupa, ali je rasprava zbog zahtjeva za izuzeće bila odmah prekinuta. Kad se priča ogoli od njih i njihovih konstrukcija, ostanu goli zahtjevi.

ŠTO JE NORAC PORUČlO JAVNOSTI

Neka Orešković prestane opstruirati proces

1. Odgovorno tvrdim da se s Oreškovićem nikada nisam sastao u prostorijama zatvora. Prema, meni se postupa kao i prema svim drugim pritvorenicima i nemam nikakvih privilegija, ni kod sutkinje Šarić, ni kod pravosudnih policajaca. S indignacijom odbacujem optužbe koje mi pokušava imputirati, a koje imaju za cilj diskreditirati me kao čovjeka i generala u hrvatskoj javnosti.

2. Razlog ovakovog mog diskreditiranja je što nisam pristao prihvatiti njegov koncept obrane, tj. optužiti politički vrh kao nalogodavca i druge Ijude i priznati krivnju i djelo koje nisam učinio.

3. Mnogi su me prijatelji i dobronamjerni poznanici upozoravali na Oreškovića, no nisam mogao vjerovati do sada da se radi o tako lošem i kontraverznom čovjeku.

4. Moj koncept obrane ostaje u skladu s mojim iskazom koji sam dao na Županijskom sudu u Zagrebu dana 29. 11. 2000. godine: Nisam bio ni na kakvom tzv. “smrtonosnom sastanku” i nije mi poznato da se je ikada održao. Nisam sudjelovao ni u kakvim likvidacijama, a i nisu mi poznate. Nisam nikada nijednom vojniku, časniku ni zapovjedniku tijekom svoje vojne službe u HV-u izdao usmenu ni pismenu zapovijed za likvidaciju bilo koga.

5. Neka Orešković prestane opstruirati i proces, pa će se vidjeti i potvrditi tko ima dostojanstvo, čast, kodeks čovjeka, stoji u priopćenju Mirka Norca.

Mesić: Oreškovićeve optužbe znanstvena fantastika

Predsjednika Stipu Mesića, koji je otvorio kongres, zamolili smo komentar na optužbe Tihomira Oreškovića da su ljudi iz predsjednikovog najužeg kruga odgovorni za ubojstvo Milana Levara. “To je znanstvena fantastika”, kratko je odgovorio hrvatski predsjednik.