Slobodna Dalmacija: 29. 11. 2001.

TEŠKI DANI ZA LJUBITELJE UŽITKA OD HMELJA

Pivo skuplje za 15 posto

Piše: Maja STANIŠLJEVIĆ

Ministar financija Mato Crkvenac predstavnicima je Strukovne grupacije industrije piva i slada Hrvatske obećao kako će još jednom preispitati sve argumente za i protiv povećanja trošarina na pivo sa sadašnjih 120 kuna po hektolitru na najavljenih 200 kuna po hektolitru. Ovo obećanje rezultat je nedavnoga sastanka ministra i hrvatskih pivara koje je predvodio Ivan Gradišar, predsjednik spomenute Strukovne grupacije.

- Ministru Crkvencu i pročelniku Porezne uprave Milanu Trbojeviću na sastanku smo podastrli sve elemente pivarske proizvodnje za koje smatramo da nisu bili uvaženi prilikom donošenja odluke o povećanju trošarina. Hrvatska je sada po indeksu poreznog opterećenja daleko na prvome mjestu u cijeloj Europi i tranziciji, po visini sadašnjih trošarina je na 11. mjestu, a ako se uvaže ove nove, bila bi na 6. mjestu u Europi, pojasnio je Ivan Gradišar, inače komercijalni direktor Karlovačke pivovare.

Ako se primijene nove trošarine, prosječno bi se maloprodajna cijena piva povećala za 15 posto, ali bi se ukupna prodaja smanjila za 10 posto, što bi bilo jednako zatvaranju dviju manjih pivovara.

- Naša radna grupa snimila je cijene piva u 770 maloprodajnih mjesta i neovisno o marki piva, polulitrenoj, najtraženijoj boci cijena bi sa sadašnjih prosječnih 3,83 kune skočila na 4,39 kuna. Time bi u maloprodajnoj cijeni dva poreza - PDV i trošarina - bila zastupljena s 41 posto — pojasnio je kalkulacije Gradišar. On je dodao kako bi se, najnovijom odlukom Vlade, trošarine na pivo u godinu i pol dana povećale za 150 posto te kako bi potrošnja ječma bila smanjena za 7 tisuća tona godišnje, što bi značilo i manje zasijanih poljoprivrednih površina.

Sastanku s ministrom Crkvencem bili su nazočni i Boris Lalić, generalni direktor Zagrebačke pivovare, mr. Vesna Lacković, financijska direktorica Daruvarske pivovare te dr. Dubravko Mikulić, direktor Sektora za poljoprivredu u HGK.

Uvozno i strano pivo

Uvozno pivo čini tek oko 5 posto domaće godišnje potrošnje, kaže Gradišar. Primjerice, od ukupno konzumiranih 3,8 milijuna hektolitara piva tijekom 2000. godine, na ono uvozno otpada oko 200 tisuća hektolitara. Najviše se piva uvozi iz Slovenije i Nizozemske. Primjerice, godišnja bescarinska uvozna kvota iz Slovenije je 60 tisuća hektolitara i to će pivo, budući se ne plaća carina, poskupjeti koliko i domaće.

Da rastumačimo, od 1. siječnja iduće godine uvozna carina će na pivo sa sadašnjih 32 posto pasti na 24 posto pa će to sniženje kompenzirati učinak povećanih trošarina. U konačnici, to će uvozno pivo neznatno poskupjeti, a kako tek s malim postotkom sudjeluje u domaćoj godišnjoj potrošnji, ima i sporednu ulogu u cijeloj priči vezanoj za veće trošarine, napominje Gradišar.