Slobodna Dalmacija: 30. 11. 2001.

ZAŠTO ALIJANSA ODBIJA IMENOVATI NOVOG FEDERALNOG MINISTRA RADA

Lagumdžijina ministra Haag brže oslobađa?

Lagumdžija je izdao nalog svim federalnim ministrima iz njegove stranke da na vladi iniciraju i podrže rješenja koja će ići u prilog privremenom oslobađanju visokih vojnih časnika za što je osobno zadužio premijera Aliju Behmena

Piše: Blanka MAGAŠ

Koordinacija stranaka Alijanse za promjene podržala je odluku dr. Rifata Škrijelja, v.d. predsjednika Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS), da povuče kandidaturu na mjesto federalnog ministra rada, socijalne politike, izbjeglica i raseljenih osoba koje je do odlaska u haaški zatvor obnašao general Sefer Halilović.

Dr. Škrijelj je, naime, odlučio povući svoju kandidaturu za ministarsko mjesto dok se ne okonča pitanje mogućnosti obrane sa slobode generalu Seferu Haliloviću, što je zatražila njegova obrana i u čijem je slučaju federalna vlada izrazila spremnost odazvati se pozivu raspravnog vijeća Međunarodnog kaznenog suda radi saslušanja u smislu članka 65. pravilnika toga suda o postupku i dokazima.

U BPS-u, koji participira u Alijansi i na čijem je čelu general Halilović, očekuju da će njihovu predsjedniku uskoro biti omogućena obrana sa slobode pa zbog toga smatraju kako nema potrebe imenovati drugog ministra jer će general Halilović biti u stanju obnašati svoju donedavnu dužnost.

U stranci su mišljenja kako njegova optužba i obrana sa slobode neće biti zapreka ministarskoj funkciji.

U očekivanju Halilovića, BPS-u su se pridružili Demokratska narodna zajednica Fikreta Abdića i BOSS Mirnesa Ajanovića pa su tako i one članice Alijanse koje nisu bile zadovoljne ovakvim ishodom morale prihvatiti realnost kako bez te tri političke stranke nema potrebne većine koja bi u federalnom parlamentu izglasala popunu ministarskog mjesta.

Kako se na brzi povratak bošnjačkih časnika iz Haaga računa, poglavito Sefera Halilovića, potvrdio nam je izvor blizak proceduri koja se vodi za njihovu obranu sa slobode.

Naime, da bi što bezbolnije otpremio generale u Haag te tako pokazao iznimnu kooperativnost s Međunarodnim krivičnim sudom i međunarodnom zajednicom, aktualni je predsjedavajući Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija uvjerio optužene da ako odu dobrovoljno, bh vlasti će dati sva potrebna jamstva kako bi se mogli braniti sa slobode.

U ulozi predsjednika SDP-a Lagumdžija je također izdao nalog svim federalnim ministrima iz njegove stranke da na vladi iniciraju i podrže rješenja koja će ići u prilog privremenom oslobađanju visokih vojnih časnika za što je osobno zadužio premijera Aliju Behmena.

Iako na federalnoj vladi nije usvojen nikakav zakjučak o davanju jamstava haaškom sudu već samo iskazana spremnost da će se vlada odazvati pozivu raspravnog vijeća, ako bude pozvana, sve to dovoljno svjedoči kako je aktualna vlast živo zainteresirana podržati Lagumdžijino obećanje dano časnicima Armije BiH i kako u Bosanskohercegovačkoj patriotskoj stranci s razlogom očekuju Seferov skori povratak.