Slobodna Dalmacija: 30. 11. 2001.

MIRKO RAJČIĆ, PREDSJEDNIK SPLITSKOG OGRANKA HSP-a 1861, RJEŠENJE ZA KRIZU VLASTI VIDI NA - IZBORIMA

Izbor Podruga bio bi sramota za Split

Sramota je za grad Split da Luka Podrug zauzme mjesto dogradonačelnika, posebice što se on u javnosti predstavlja kao ultradesničar. Na žalost, on nije ni pravi desničar ni dobar političar, a takva funkcija traži sposobnu i odgovornu osobu. Stoga, prema našem mišljenju jedini izlaz iz aktualne krize gradske vlasti predstavljaju novi izbori u Splitu, istaknuo je Mirko Rajčić, predsjednik splitskog ogranka Hrvatske stranke prava 1861 na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Rajčić također smatra da je Podrug bio iskorišten kao zvijezda skupova podrške zatočenim generalima i u predizbornoj kampanji, ali je od svojih kvazipartnera kasnije doslovno odbačen kao pijun u partiji šaha.

U svom osvrtu na trenutačnu socijalnu sliku naše zemlje, Kluk Gabrić, tajnik splitskog HSP-a 1861, kaže kako je situacija više nego bezizlazna, no ne vidi snagu koja sve ugrožene može izvući iz materijalne i duhovne krize.

- Ovim putem želimo reći da ne podržavamo biskupsku kritiku rada hrvatske Vlade, ali ne zbog toga što želimo reći da ministri uspješno rade, već zato što je crkva proteklih 10 godina više gledala vlastite interese poput povrata imovine, umjesto da se angažirala oko stvaranja boljih životnih uvjeta za radnike, težake i nezaposlene osobe - zaključio je Gabrić.

G. ZUBČIĆ

Večernji list: 30. 11. 2001.

HSP 1861.: Škarić u Doboju ne bi bio ni vijećnik

- Jedino novi izbori mogu razriješiti splitsku krizu, jer dosadašnja je situacija sramota kakvu ne pamti ovaj grad. Tragedija je što je gradonačelnik 1700 godina staroga grada Ivica Škarić, koji u rodnom Doboju ne bi bio ni vijećnik – rekao je jučer Mirko Rajčić, predsjednik splitskog HSP-a 1861.

- Druga bi sramota bila za ovaj grad da Luka Podrug postane dogradonačelnik, jer on nije pravaš, već osoba koja je svoje šanse prokockala. Izmišljen je za potrebe Tuđmanova režima, a kada su zbog posljedica tog režima ljudi odlazili u Haag, Podrug je postao zvijezda okupljanja slijepoga naroda, legenda uličnih skupova. Luku su tada svi tapšali. Slijepi je narod za njega glasao, ali sada kad ga treba podržati za mjesto dogradonačelnika, na njega gledaju kao na neofašistu i Luka ostaje nigdje – zaključuje Mirko Rajčić. (M. Ra.)