Jutarnji list: 30. 11. 2001.

SKANDAL U MINISTARSTVU Savjetnika Gajića zaštitari držali u zgradi Ministarstva gospodarstva

DRŽAVA PRODALA SOL, A KUPILA TRIPUT SKUPLJU

Ravnateljstvo za robne zalihe prvo je Pagu ’91. prodalo 1500 tona soli za 0,40 kuna po kilogramu, a zatim je od iste tvrtke kupilo 1000 tona za 1,20 kuna do 1,3 kuna po kilogramu

ZAGREB - Viši savjetnik u Ravnateljstvu za robne zalihe, mr. sc. Gajo Gajić, kojeg su zaštitari prekjučer sedam sati držali u zgradi Ministarstva gospodarstva jer je pokušao odnijeti dokumente o spornoj prodaji kuhinjske soli na policiju, od jučer više ne smije ulaziti u službene prostorije Ravnateljstva jer ga Ministarstvo optužuje da je neovlašteno iznosio povjerljive dokumente.

Šteta od 800.000 kuna

Kako je Jutarnjem listu Gajić rekao nakon puštanja iz zgrade Ministarstva u Vukovarskoj 78, papiri koje je iznosio zapravo su kupoprodajni ugovor i dokumentacija koji pokazuju da je suradnja s tvrtkom Pag ‘91. vrlo nepovoljna za Ministarstvo gospodarstva.

- Ravnateljstvo za robne zalihe sklopilo je za vrijeme bivšeg pomoćnika ministra i ravnatelja Kamila Vrane štetni ugovor s tvrtkoin Pag ‘91. Toj je tvrtki Ravnateljstvo prodalo 1500 tona soli za 0,40 kuna po kilogramu, a zatim od iste tvrtke kupil0 1000 tona soli po cijeni od 1,20 do 1,30 kuna po kilogramu - tvrdi viši savjetnik Gajić koji je mjesecima radio na ovom slučaju.

Prema njegovim navodima, proizlazi da šteta koja je tim poslom nanesena državnom Ravnateljstvu za robne zalihe doseže najmanje 800.000 kuna. Međutim, visoka cijena nije jedina nepovoljna okolnost jer je sol kupljena od Paga ‘91. lošije kvalitete. Glasnogovornica Ministarstva gospodarstva Sanja Bach jučer se očitovala o cijelom slučaju, potvrdivši da je riječ o kupoprodajnom ugovoru između Ravnateljstva i tvrtke Pag `91. - Slučaj i službeni dokumenti predani su Državnom odvjetništvu već u listopadu 2001. godine. Prema našim spoznajama, Državno odvjetništvoje cijeli predmet proslijedilo na Odjel za gospodarski kriminalitet koji bi trebao utvrditi postoje li u tom slučaju elementi kaznenog djela - priopćila je glasnogovornica navodeći izjavu ravnatelja Ravnateljstva za robne zalihe Ivice Džalte.

Postupak protiv Gajića

Glasnogovornica S. Bach također je navela da je protiv Gaje Gajića pokrenut postupak zbog povrede službene dužnosti.

U PU zagrebačkoj potvrdili su da je njihov Odjel za gospodarski kriminalitet kontaktirao s Gajićem koji im je već pokazao i dao neke dokumente na uvid.

- Gospodinu Gajiću je bilo rečeno da, ako ima još nešto što bi bilo korisno za istragu, to svakako donese našim inspektorima zaduženim za taj slučaj - rekla je jučer Stanka Saraja potvrđujući navode da su dokumenti oduzeti i zapečaćeni u ormaru Ministarstva.

Direktor Paga `91. na putu

Gajo Gajić jučerašnje je prijepodne proveo na razgovoru kod inspektora Odjela za gospodarski kriminalitet koji obrađuje slučaj kupoprodaje soli. - Sada je moja zadaća borba protiv gospodarskog kriminala, mita i korupcije te mislim da sam bitku dobio - zaključio je Gajić, koji još uvijek ne može shvatiti zbog čega su ga zaštitari prekjučer držali u zgradi Ministarstva od 15 do 22 sata. U Pagu `91. jučer nismo mogli dobiti nikakve informacije jer je direktor tvrtke Zdenko Oštrić na putu, a nitko osim njega nije mogao dati izjavu.

Gajić: Kupljena kuhinjska sol iz rezervi je nezdrava

- Kupljena sol ima 50 posto manje kalijeva jodida od pravilnikom predviđene koncentracije. Osim toga, sol Paga ’91. sadrži 2,47 posto vlage, a sol iz robnih zaliha imala je 0,5 posto – kaže Gajo Gajić dodajući da sol Paga ’91. potječe iz Tunisa. Kupljena kuhinjska sol još se nalazi u robnim zalihama, a Gajić smatra da bi njezina eventualna distribucija i korištenje mogli uzrokovati negativne zdravstvene posljedice.

Tomislav Janjić