Novi list: 30. 11. 2001.

OPĆINSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO ODLUČUJE O MOGUĆEM PODIZANJU OPTUŽNICE

Dovršena istraga protiv Nevenke Tuđman

Kći pokojnog predsjednika tereti se za protuzakonito posredovanje, a Igor Knežević za zloporabu obavljanja dužnosti državne vlasti

ZAGREB - Na zagrebačkom Županijskom sudu jučer je završena istraga protiv Nevenke Tuđman i Igora Kneževića, što se proteklih pet mjeseci vodila zbog milijunskih malverzacija s instaliranjem telefonskih centrala u nekoliko ministarstava, velikih tvrtki i na fakultetima diljem Hrvatske.

Istražni sudac Milan Došen zaključio je predmetni spis i uputio ga Općinskom držanom odvjetništvu koje će razmotriti provedene dokaze i indicije, a zatim odlučiti o

eventualnom podizanju optužnice, proširenju istrage ili odbacivanju predmeta.

Cijela afera u javnost je izbila kada je “Feral Tribune” na temelju Kneževićeve izjave, ovjerene u veljači ove godine kod javnog bilježnika, rekonstruirao petogodišnje poslovne odnose s Nevenkom Tuđman. Knežević se, navodno, na taj korak odlučio kako bi se svojoj poslovnoj suradnici osvetio što mu nije omogućila oslobađanje ili izbjegavanje plaćanja poreza. Na temelju dokumentacije što ju je pribavilo Općinsko državno odvjetništvo 9. srpnja doneseno je rješenje o provođenju istrage u kojoj se Nevenku Tuđman i Igora Kneževića sumnjiči za protuzakonito posredovanje i uzimanje provizija za poslove koje je obavljala Kneževićeva tvrtka “Telecom”. Na svim poslovima Knežević je zaradio više od 10 milijuna kuna, a od toga je Nevenki Tuđman isplatio 2,1 milijun kuna provizije.

Na saslušanju u srpnju Nevenka Tuđman negirala je sve navode Kneževićeve izjave, dok je on potvrdio sve za što ih se tereti, te iznio niz detalja o njihovom poslovnom odnosu i brojnim osobama, mahom iz državnih struktura, koje su im pomagale. Tako su na ispitivanju pred istražnim sucem, među 24 svjedoka, saslušani bivši ministar znanosti i tehnologije Ivica Kostović i njegov tadašnji pomoćnik Nikola Ružinski, kao i aktualni ministar Hrvoje Kraljević, nekadašaji predsjednik poslovodnog odbora “Siemensa”, a danas “Dinama” Mirko Barišić i niz djelatnika tvrtki “Robni terminali”, “Končar Imobilija”, “PBZ”, “Ericsson” i “Alcatel”.

Vukorepa: Nema osnove za optužnicu

O mogućnosti podizanja optužnice protiv Nevenke Tuđman, njen odvjetnik Ante Vukorepa kazao je da bi u tom slučaju “jedan nezakoniti postupak dobio sudski epilog”.

- Za podizanje optužnice tužiteljstvo nema valjane osnove, jer nema osnovane sumnje. Istražni postupak pokazao je da su Kneževićevi navodi kontradiktorni, odnosno da nemaju uporišta niti u jednom provedenom dokazu. Nijedan od saslušanih svjedoka, znači osoba iz spomenutih tvrtki, Ministarstva znanosti i tehnologije te navedenih fakulteta, nije rekao da je Nevenka Tuđman bilo kada intervenirala ili se oglasila oko poslova instaliranja telefonskih centrala, kazao je Vukorepa.

Vlatka TENŠEK