Novi list: 01. 12. 2001.

NEMIR U REPUBLICI SRPSKOJ POSLIJE HAŠKE OPTUŽNICE PROTIV MILOŠEVIĆA ZA GENOCID

Osuda Miloševića ukida Republiku Srpsku?

Mogu li presude Haškoga suda utjecati na politički ustroj BiH, vjerojatno neće biti samo akademsko pitanje

Piše: Boris PAVELIĆ

Osudi li Haški sud Slobodana Miloševića za genocid u BiH, to bi moglo poslužiti kao temelj ukidanja Republike Srpske, strahuju političari te poludržavne tvorevine, koja je nastala kada su priznati rezultati četverogodišnjega srpskog etničkog čišćenja polovine BiH.

Sudac Haškoga suda Richard May protekloga je tjedna potvrdio optužnicu protiv Slobodana Miloševića za genocid u BiH. Nakon optužnica za ratne zločine na Kosovu 1999. i u Hrvatskoj 1991. i 1992., to je treća i najteža optužnica protiv bivšega predsjednika Srbije i Jugoslavije. O njoj će se Milošević pred sudskim vijećem izjasniti 11. prosinca.

“Optužnica podignuta protiv Miloševića za genocid u BiH dovodi u pitanje postojanje srpskog entiteta - Republike Srpske”, izjavio je nakon objavljivanja optužnice Siniša Đorđević, savjetnik premijera RS za odnose s Haškim sudom, prenijela je agencija France presse.

Đorđević strahuje kako “optužnica može imati ozbiljne posljedice po egzistenciju RS” te upozorava kako “vlasti RS moraju učiniti sve kako bi srušile kvalifikacije za genocid”.

Naime, ako sud potvrdi tvrdnju iz optužnice da je Miloševićeva namjera bila “da se djelomice ili potpunounisti jedna nacionalna, etnička ili vjerska grupa”, onda to prelazi Miloševićevu individualnu odgovornost, jer takva nakana podrazumijeva namjeru, plan, zločinačku organizaciju i terenske pomagače. Posljedica takve presude, dakle, moglo bi biti i suđenje politici i ideologiji koje su proizvele masovne zločine.

Takav razvoj stvari samo bi potvrdio višegodišnje nezadovoljstvo koje Sarajevo i veći dio političkog Zagreba iskazuju prema Daytonskome sporazumu: temeljni je prigovor da je njime priznato srpsko etničko čišćenje polovine BiH, te da politički entitet nastao takvim metodama ne smije postojati.

Nasuprot takvim tvrdnjama, zbog kojih strahuje i njegov savjetnik, premijer RS Mladen Ivanić ne boji se da će izgubiti “državu”.

Po njemu, naime, optužnica protiv Miloševića za genocid u BiH “ne predstavlja realnu opasnost za budućnost ovog entiteta Bosne i Hercegovine”. “Republika Srpska formirana je Daytonskirn sporazumom čiji su potpisnici predsjednici najmoćnijih država svijeta. Stoga držim da je položaj BiH generalno riješen te da u strateškom dijelu neće biti velikih promjena. Međunarodna konferencija kojom je postignut mir i definirano ustavno uređenje BiH uvjerljivo je jača od jedne sudske optužnice”, istaknuo je Ivanić dodajući da Haški sud sudi pojedincima, a ne državama, te da nije nadležan da odredi karakter rata.

Činjenica je, međutim, da će RS, bude li Milošević osuđen za genocid, biti trajno stigmatizirana kao plod genocida i etničkoga čišćenja. Hoće li ta i druge takve presude - jer general Krstić već je osuđen za genocid u Srebrenici - uistinu moći utjecati na promjenu političke slike BiH, tek treba vidjeti. To međutim, vjerojatno neće biti samo akademsko pitanje.

Nesrbi su danas manje od 10 posto stanovništva RS

Na području današnje RS Srbi prije rata nisu bili u većini, a danas je ondje manje od 10 posto nesrpskoga stanovništva - to je jedna od posljedica Miloševićeve politike u BiH, za koju promatrači šest godina poslije rata tvrde da je “pred trijumfom”.

Prema podacima UNHCR-a, do 30. rujna u cijelu BiH vratilo se 785.527 izbjeglih i raseljenih, od čega u RS 163.162 Ijudi. Od toga je, međutim, 92.491 Srbin, 64.126 Bošnjaka i samo 5.541 Hrvat, te 1.004 "ostalih". Postotak vraćene imovine u Federaciji BiH iznosi 43 posto, odnosno 20 posto više nego u RS. Broj nesrba u RS danas je daleko ispod 10 posto.

Samo ove godine, u istočnoj Bosni ekshumirano je 1.200 tijela, uglavnom Bošnjaka iz Srebrenice. Oko 10.000 povratnika prvi snijeg ove zime dočekalo je u šatorima, ruinama, kontejnerima i šupama. Upućeni tvrde da im vlada “demokrata” Mladena Ivanića ne pomaže.

Podsjetimo: haška optužnica Miloševića tereti za zločinački projekt čija je svrha bila da se na silu i trajno bošnjački i hrvatski stanovnici BiH istjeraju iz velikih dijelova zemlje, kako bi se tu stvorila etnički čista srpska država.