Večernji list: 01. 12. 2001.

NOVE CIJENE TAKSI USLUGA

Start 25 kuna, vožnja 7 kuna

Nove cijene taksi usluga, koje su prije dva tjedna izglasane na skupštini autotaksi prijevoznika Grada Zagreba, stupaju na snagu - danas. Prema novom cjeniku, taksisti će start naplaćivati 25 umjesto dosadašnjih 15 kuna, kilometar vožnje sedam umjesto šest kuna, sat čekanja 80 umjesto 40, a prtljag pet umjesto dosad jedne kune. No, velik broj taksista navodno se ne slaže s odlukom o poskupljenju, pa će još neko vrijeme voziti po staroj tarifi.

- Oko 70 posto taksista protivi se poskupljenju. Taksisti su i do sada imali slab promet, a stanje će po novom režimu biti još gore. Barem polovica kolega vozit će po starim cijenama, no ipak ne vjerujem da je to njihov revolt, već nemogućnost da u jednom danu odnesu taksimetre na baždarenje - kaže predsjednik novoosnovanog Sindikata taksi prijevoznika Hrvatske Franjo Zadravec.

On se protivi poskupljenju i smatra da nekolicina kolega prisutnih na skupštini nisu mogli odlučiti o sudbini većine. No, činjenica je da su svi - da su htjeli - mogli doći na skupštinu i glasati protiv takve odluke.

Taksisti - objašnjava predsjednik Udruženja autotaksi prijevoznika Krunoslav Lonjak - taksimetre ne mogu baždariti prije stupanja na snagu novog cjenika, a tri servisa u kojima to mogu učiniti nedostatna su da se sve obavi u nekoliko dana. I on je sam, veli, dvije i pol godine bio protiv poskupljenja, no odluku Skupštine mora uvažiti.

- Oni koji najavljuju bojkot i unose nemir i do sada su vozili po svojoj tarifi te za isto putovanje naplaćivali razločitu cijenu. Kako bi im stali na kraj Udruženje je pokrenulo suradnju s Državnim inspektoratom oko suzbijanja takve vrste kriminala - kaže K. Lonjak.

Unatoč poskupljenju usluga, zagrebački taksisti još su među najjeftinijima u Hrvatskoj, a svoje cijene nisu korigirali od 1996. (D. Ć.)