Večernji list: 01. 12. 2001.

FRANCUSKA – BiH IZVJEŠĆE FRANCUSKOG PARLAMENTA

Za Srebrenicu kriv i UN

PARIZ - Za pokolj u Srebrenici 1995. odgovorni su Srbi, ali i Ujedinjeni narodi te države, među kojima je i Francuska, čiji su vojnici sudjelovali u operacijama održavanja mira u BiH, pokazuje francusko parlamentarno izvješće objavljeno u četvrtak.

Bosanski su Srbi pogubili više od 7000 Muslimana u srpnju 1995. godine, nakon pada Srebrenice, grada koji je UN proglasio zaštićenom zonom. Srebreničku je tragediju Haaški sud okvalificirao "genocidom" te na 46 godina zatvora osudio srpskog generala Radislava Krstića. U dugoj otpužnici protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića obuhvaćeni su i događaji u Srebrenici.

Izvješće francuskog parlamenta, sastavljeno na 1225 stranica te nakon 10 mjeseci istrage, poziva na uhićenje vojnog vođe bosanskih Srba Ratka Mladića te političkog Radovana Karadžića.

No izvješće kritizira i "neuspjeh država koje su preuzele obveze, poglavito kao članice u Vijeću sigurnosti UN-a, a nisu ih poštovale". Izvješće inzistira na tomu da nizozemski "plavci" nisu pružili "nikakav otpor" srpskim snagama. No upozorava se i na "pogreške francuskog generala Bernarda Janviera, zapovjednika UN-a za bivšu Jugoslaviju, koji nije zatražio zračne udare". Jednako tako izvješće ocjenjuje da, "iako nijedna umiješana država nije željela spasiti Srebrenicu", ne može se ipak govoriti o postojanju urote. (H)