Jutarnji list: 01. 12. 2001.

KRAĐA U ROBNIM ZALIHAMA Savjetnik Gajo Gajić tvrdi da su Robne zalihe oštećene za najmanje 30 milijuna maraka

Savjetnik Gajić: Imam dokaze za čak 31 slučaj malverzacija u Robnim zalihama

ZAGREB - Najsporniji moment u aferi oko kuhinjske soli je nabavka nove nekvalitetne soli od tvrtke Pag 91 bez javnog natječaja, zbog čega je slučaj i prosljeđen Državnom odvjetništvu i krim policiji.

Rekao je to ravnatelj Robnih zaliha Ivica Džalto na jučerašnjem susretu s novinarima. Džalto je, naime, slučaj još u listopadu prijavio, a početak afere seže u vrijeme dok je Robnim zalihama upravljao Kamilo Vrana. Da u ponedjeljak nije izbio skandal u Ministarstvu gospodarstva kada su sigurnjaci zatočili savjetnika Gaju Gajića koji je iznosio dokumente o navodnoj malverzaciji, javnost vjerojatno ne bi doznala za slučaj. Jedan od 98 koliko ih je prijavio novi ravnatelj Džalto, a Gajić tvrdi kako zna za 31. Džalto pak naglašava kako ne razumije zašto se Gajić odlučio na takav čin jer mu je rekao kako je slučaj proslijeđen Državnom odvjeništvu.

Istraga traje

- Skladištari su lani upozorili da soli isiječe rok valjanosti i tadašnji je ravnatelj odlučio nabaviti novu. Tadašnji ravnatelj tražio je dopuštenje da to učini, HGK se složila, a Ministarstvo financija nije bilo posve određeno u odgovoru. Ponude se stigle od tri tvrtke - solane Pag d.d., solane Nin i tvrtke Pag 91. Posao je pripao Pagu 91 koji su obećali preuzeti 1500 tona soli po cijeni od 40 lipa za kilogram. Istovremeno je dogovorena nabavka od te tvrtke 1000 tona soli i prebijanje, po cijeni od 1,20 kuna, a na tržištu je u to vrijeme cijena bila oko 1,40 kuna - objasnio je Džalto.

Prema Džaltinim riječima, kada je sol u vrećama pristigla u skladišta, upravo je Gajić alarmirao kako se radi o nekvalitatnoj soli. Analize su se obavljale u tri zavoda i potvrđeno je kako količina joda nije dovoljna. Analize su pokazale, kaže Džalto, kako tvrtka Pag 91 nije otkupila sol i istu vratila državi, a plaćeno nije ništa dok se istraga ne završi. Sporna će sol ostati u skladištima. Obzirom da je Gajić naveo kako ima određenu dodatnu dokumentaciju o navodnim malverzacijama, Džalto kaže da je policija potvrdila kako i oni i ravnateljstvo imaju istovjetne papire.

Šteta 30 milijuna maraka

- Štetu nanesenu državi malverzacijama procjenjujem na oko 30 milijuna DEM, i to samo štetu nastalu u 31 spornom slučaju koji su dospjeli na moj stol rekao je suspendirani viši savjetnik u Ministarstvu Gajo Gajić.

Predmeti koje je Gajić ocijenio kao štetne za Ravnateljstvo i državu, uglavnom su razni kupoprodajni ugovori. - Iako sam se tome usprotivio, Fižulić me je u roku jednog dana poslao na godišnji, a u mirovinu bih trebao ići 1. siječnja - dodao je Gajić.

‘Nestalo 1000 junadi i 62.000 tona pšenice'

Očiti primjeri kad je država bila oštećena, otkriva Gajić, su nestanak tisuću junadi iz Zadruge Zdenčina, zatim 600 iz Agroposavlja, koji su pripadali Ravnateljstvu, a ušli su u stečajnu masu. Pitanje je i što je sa 570 tona junećeg mesa koje je nestalo u PIK-u Vrbovec. Nestanaka stoke bilo je mnogo, nastavlja, a cijena jednog junca je od 12 do 15 tisuća kuna. Kada je riječ o žitaricama, Gajić napominje da je situacija puno gora, navodeći da su u Županji nestale 62 tisuće tona pšenice, a u Čazmi 15 tisuća tona.

Sonja Hodak, Tomislav Janjić