Jutarnji list: 02. 12. 2001.

RATNI ZLOČINCI Jedna od najtraženijih osoba s tjeralica na svijetu nalazi se u Srbiji

Generala Ratka Mladića u vojarni u Beogradu osigurava 80 specijalaca

BEOGRAD - Ratko Mladić, trenutačno jedna od najtraženijih osoba na svijetu, nalazi se u Srbiji i pod zaštitom je jugoslavenske vojske, prenijela je jučer agencija Reuters pozivajući se na srpske političke izvore.

Mladić, kojega je Međunarodni sud u Haagu (ICTY) optužio za genocid počinjen tijekom sukoba u BiH 1992.-1995., nalazi se u jednoj vojarni koju osigurava 80 srpskih vojnika, prenosi isti neimenovani izvor.

- On je u Srbiji i nalazi se u jednoj vojarni - rekao je neimenovani izvor novinaru Reutersa, ne želeći otkriti točno mjesto. On je također rekao da srpske vlasti nisu pokušale uhititi Mladića, strahujući od mogućeg krvoprolića i protivljenja takvoj akciji na saveznoj razini. Glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte početkom tjedna je optužila jugoslavenske vlasti da ne žele izručiti Mladića Sudu te da ima informacije prema kojima se on nalazi u Beogradu.

Podsjetila je da UN-ovo Vijeće sigurnosti inzistira na njegovu uhićenju te na uhićenju bivšeg vode bosanskih Srba Radovana Karadžića. (H)