Novi list: 03. 12. 2001.

NAKON MESIĆEVE NAJAVE DA IZ TAJNIH SLUŽBI TREBA UKLONITI UMIJEŠANE U NEZAKONITOSTI

Rebić: Morali bi otpustiti bar tisuću obavještajaca

Izjavu premijera Račana prema kojoj je tajne službe odmah nakon promjene vlasti trebalo raspustiti i izgraditi ih iznova, Rebić drži apsolutno neprihvatljivom

ZAGREB - Po logici što ju predlaže predsjednik Mesić, a prema kojoj u tajnim službama ne bi trebali raditi oni ljudi koji su bili u sustavu dok su činjene određene nezakonitosti, obavještajnu bi zajednicu moralo napustiti barem tisuću ljudi, među kojima i načelnik SZUP-a Franjo Turek, tvrdi bivši šef SIS-a Markica Rebić osvrćući se na najavu smjene Smiljana Reljića, aktualnog savjetnika u Uredu za nacionalnu sigurnost.

- Prije nego što se nastave medijske špekulacije-potez bi trebala povući Nadzorna služba UNS-a i utvrditi je li on u svom radu na mjestu čelnog čovjeka SZUP-a počinio ikakve nezakonitosti. Ukoliko se utvrdi da ih je bilo, slučaj bi trebao prijeći u kazneni postupak, ali ako se ne pronađu nikavi dokazi Nadzorna služba UNS-a trebala bi “zatvoriti vrata”, odnosno zaštititi Reljića od neargumentiranih napada, drži Rebić dodajući kako se rad obavještajnih službi u vrijeme prošle vasti treba promatrati kroz prizmu eventualne kaznene, stegovne, moralne ili pak političke orgovornosti. Ovisno o tome trebaju uslijediti i sankcije adekvatne učinjenom djelu.

- Protiv Reljića ja osobno nisam vidio nikakve dokaze, ali bih želio podsjetiti kako je on na čelu SZUP-a bio u najteže, ratno vrijeme. Predsjednik države ne može samo tako prozivati jednog čovjeka, smatra Rebić upozoravajući kako bi sve to moglo dovesti do situacije da više nitko neće htjeti raditi u obavještajnoj zajednici.

Izjavu premijera Račana prema kojoj je tajne službe odmah nakon promjene vlasti trebalo raspustiti i izgraditi ih iznova, Rebić drži apsolutno neprihvatljivom postavljajući premijeru pitanje je li se ikada, s obzirom na visoku funkciju u bivšem režimu, založio za čišćenje UDBE ili KOS-a.

Potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivan Ninić smatra da bi iz tajnih službi trebali otići svi oni koji su se ogriješili o zakon, odnosno oni koji su u njih ušli samo zbog političke podobnosti.

- Bit ću sretan ako će u budućim smjenama vlasti sa svoje funkcije morati odlaziti samo ministar unutarnjih poslova, napominje Ninić. Po njegovom mišljenju Reljićeva funkcija u policiji u vrijeme HDZ-a bila je isključivo politička, no je li ju i zloupotrijebio nije želio prejudicirati.

Prije nego što je počeo raditi u UNS-u Reljića je kako doznajemo, trebao provjeriti SZUP, a otpustiti bi ga mogao aktualni poslodavac predstojnik UNS-a Tomislav Karamarko. No, i sam Karamarko potvrdio nam je kako nema dokaza protiv Reljića, a otpuštanje na osnovi medijskog prozivanja ne dolazi u obzir.

- Tako bismo mogli krenuti čistiti tajne službe sve do telefonista i portira, koji tamo rade, sarkastično zaključuje Karamarko.

Ana RAJIĆ KNEŽEVIĆ