Vjesnik: 03. 12. 2001.

Krijumčari oružja u BiH imali zaštitu političara?

SARAJEVO, 2. prosinca (Od Vjesnikova dopisnika) - Niti dva dana nakon njezinog okončanja, nisu poznati svi detalji spektakularne akcije federalne policije u Kiseljaku blizu Sarajeva, pretežno naseljenom Hrvatima.

U petak su zbog sumnje o posjedovanju i trgovini eksplozivom i radioaktivnim tvarima, uhićeni Vladimir Cvjetković Durak iz Kiseljaka, Mirhat Subašic i Anton Marinić iz Kaknja te Blaško Papaz iz SR Jugoslavije.

Tijekom očito dobro planirane akcije pretresena je Cvjetkovićeva kuća, u neposrednoj blizini hotela Dalmacija, a zaplijenjene su vrećice o čijem se sadržaju još uvijek nagađa.

Slučaj je dobio veliku pozornost svjetske javnosti, nakon što je njemačka agencija »dpa« pozivajući se na izvore iz talijanskih mirovnih snaga koje su sudjelovale u akciji, javila da su pronađeni dijelovi potrebni za izradu atomskog oružja.

Stabilizacijske snage u BiH, preciznije njihov glasnogovornik Daryll Morell demantirao je da su pripadnici SFOR-a ili federalne policije u Kiseljaku pronašli radioaktivne tvari, no potvrdio je sudjelovanje međunarodnih snaga u ovoj akciji, očito povezanoj s ilegalnom trgovinom oružjem.

Iako o tome još nema službene potvrde, neki izvori tvrde da bi akcija u Kiseljaku, koja je očito izvedena na temelju ranije prikupljenih obavještajnih podataka, mogla biti povezana s događajima iz rujna ove godine. Tada su pod sumnjom da su ilegalno trgovali oružjem između BiH i Kosova uhićeni visoki službenici Federalnog MUP-a i bošnjačke tajne službe AID.

Podsjetimo, između ostalih, slobode su tada lišeni Mirza Jamaković, bivši načelnik Odjela za protudiverzantsku zaštitu Ministarstva unutarnjih poslova većeg bosansko-hercegovačkog entiteta, te AID-ov agent Velid Hajdarević. Hajdarević je imao ulogu »veze« između djelatnika Federalnog MUP-a i osoba koje su prevozile oružje na Kosovo.

Roba je skladištena upravo u Hajdarevićevoj vikendici, gdje je prilikom pretresa pronađeno 300 automatskih pušaka, 200 mina za raketne bacače, 300 ručnih bombi i više tisuća metaka. Posebno je zanimljivo da je Hajdarević prije otkrivanja ovog lanca u više navrata boravio u Kiseljaku. Prilikom jednog incidenta, odnosno kavanske tučnjave, on je bježeći zaboravio iskaznicu tajne službe za koju je radio i rješenje o postavljenju. Moguće je, dakle, da Cvjetković, Subašic, Marinić i Papaz pripadaju ovom lancu ilegalne trgovine oružjem.

Zanimljivo je da do danas nisu opovrgnute špekulacije po kojima organizatori ilegalne trgovine oružjem u BiH imaju moćnu političku zaštitu. Inače, članovi obitelji Vladimira Cvjetkovića izrazili su sumnju u to da je on bio umiješan u nezakonite aktivnosti, a njegova supruga je kazala da su policajci tijekom pretresa »mogli podmetnuti bilo što«.

Usprkos najavama da bi zbog akcije moglo biti prosvjeda, to se nije dogodilo, no uhićenja u petak i pompa koja se oko toga podigla, tema su razgovora u gradu: »Naš gradić će nakon svega još postati i atomski centar«, ironično se našalio jedan žitelj Kiseljaka. Alenko Zornija