Večernji list: 03. 12. 2001.

Dr. AMIR PLEHO, NEKADAŠNJI ČLAN KOMISIJE SIV-a KOJA SE BAVILA PROIZVODNJOM OTROVA I ORUŽJA

Karadžić je poručio da ima A-bombu

Ranković je gotovo uspio napraviti bombu jačine one u Hirošimi

Nagađanja da je u Kiseljaku otkriven eksploziv od kojeg se može napraviti nuklearna bomba bila su povod razgovoru s Amirom Plehom, nekadašnjim članom komisije Saveznog izvršnog vijeća bivše Jugoslavije koja se bavila proizvodnjom otrova i oružja.

- Priču o atomskoj bombi u BiH treba povezati s onim što je prije rata poručivao Radovan Karadžić. Lider bosanskih Srba zaprijetio je tada Izetbegoviću da u Kalinoviku ima ono što može smiriti cijelu Bosnu. Pritom je mislio na atomsko oružje.

Budući zločinac spominjao vožnju kroz tunele

Karadžić je bio vaš studenat. Jeste li tada mogli prepoznati osobu će postati svjetski poznat ratni zločinac?

- Po nekim radovima, primjerice o vožnji kroz tunele, moglo se zaključiti kako je riječ o pomračenu umu.

Zar su Srbi mogli imati tako razorno oružje?

- Srbi su mogli imati atomsko oružje. Samo su naivni vjerovali da oni nisu ukrali nuklearni materijal koji je nestao na mađarsko-jugoslavenskoj granici. Gdje su rakete (ukradene u sovjetskim nuklearkama) iz Moskve i Kazahstana s atomskim punjenjem koje su stigle do mađarsko-jugoslavenske granice i tu im se gubi svaki trag. Neka mi Crnogorci objasne otkud na jednome njihovu otoku skladište radioktivna materijala na 30 četvornih metara. Nije bio problem od Rusa kupiti neku od 40.000 bojevih glava. Možda upravo to objašnjava otkud Jugoslaven među kiseljačkom četvorkom.

Je li kiseljačka skupina imala novca i znanja za napraviti nuklearnu bombu ili barem dijelove?

- Neka policija najprije otkrije o čemu je riječ. Sumnjam da se ta ekipa mogla time baviti. No, ništa ne treba isključiti. Jedan student u Americi posvađao se s profesorom fizike i napravio moćnu bombu za 250.000 dolara.

Špekulira se kako je u Kiseljaku nađen keramički eksploziv. Uz što se on može vezati?

- Keramički eksploziv počeo se koristiti u Nišu za pancir odjeću. Zato podsjećam da je među uhićenim i jedan Jugoslaven.

Mafija nema ni vjeru ni naciju

Kiseljačku skupinu činili su Jugoslaven Blaško Papaz, Bošnjak Midhat Subašić i Hrvati Ante Marinić i Vladimir Cvjetković...

- Mafija nema ni vjeru ni naciju. No, o tim ljudima treba govoriti tek kada policija objavi što su otkrili.

Ranković je silno želio izraditi atomsku bombu. Skoro je uspio?

- I danas me šokira činjenica što je Ranković želio imati atomsku bombu. Za nju mu je nedostajalo jedino vremena. I urana, koji se proizvodio u istočnoj Srbiji uz granicu s Bugarskom.

Što bi se dogodilo da je imao taj materijal?

- Brzo bi imao 20 megatonsku bombu, sličnu onoj bačenoj na Hirošimu i Nagasaki. Kada se srušio Rankovićev san, Beograd se usmjerio na proizvodnju kemijskog oružja. Na Vojno-medicinskoj akademiji imali su odjeljenje koje je u strogoj tajnosti proizvodilo bojne otrove. Dok sam ja bio član komisije, na čelu tog odjela bili su general Vojvodić i Nedjeljko Rosić.

Jozo Pavković